Drive test: Nissan Qashqai 2.0 dCi automat, cu Around View Monitor

Am condus (iar) SUV-ul Nissan Qashqai, un model bine infipt in segmentul sau, care nu prea mai are secrete pentru nimeni si ale carui vanzari, inclusiv in Romania, reprezinta un pariu castigator al construtorului nipon.

Am avut motorizarea de varf, adica diesel-ul de 2 litri dCi cu 150 CP, cuplat la o cutie de viteze automata, cu 6 trepte. Nu-ti trebuie nimic mai mult pentru un SUV 4×4 din segmentul asta, iar cutia automata este cea mai indicata pentru masina asta. In aceasta combinatie, consumul inregistrat prin Bucuresti a fost de circa 11 litri/100 km. Oarecum de asteptat, dar putin mai mare decat al competitorilor.

Nissan Qashqai 2.0 dCi Around View Monitor art1 Drive test: Nissan Qashqai 2.0 dCi automat, cu Around View Monitor

Insa nu neaparat despre masina in sine voiam sa va spun, pentru ca-i deja foarte cunoscuta, ci despre un sistem al acesteia, deocamdata exclusiv in segment. Se numeste Around View Monitor si… vede in toate partile. Sistemul este prezent pe mai multe modele din segmentul premium de ceva timp, dar iata ca a coborat si la SUV-ul compact nipon.

Camera video pentru mersul cu spatele este deja un echipament obisnuit, chiar si pe modele de volum. Nu mai reprezinta un accesoriu de lux, ci s-a transformat intr-un mod a proteja masina de busituri la parcare. Unii poate n-au nevoie, altora le ajung senzorii acustici, dar e cert ca uneori poate ajuta pe oricine. Un stalp de delimitare poate nu-i detectat de senzori, dar n-ai cum sa nu-l vezi pe monitor..

Nissan Qashqai 2.0 dCi Around View Monitor art2 Drive test: Nissan Qashqai 2.0 dCi automat, cu Around View Monitor

Ei, sistemul de care va spun acum este la un alt nivel. Are 4 camere video si acopera masina la 360 grade. Practic, vezi tot ce-i pe langa masina, in toate partile. Are 4 camere: una sub sigla din fata, una langa manerul hayonului si doua sub oglinzile laterale. Cum spuneam, acopera tot si-ti arata pe un monitor cum e pozitionata masina ta.

E util sistemul? Da, mai ales cand vrei sa faci o parcare laterala, te juta sa-ti pui masina paralel cu bordura si la distanta dorita in fata/spate. Te ajuta sa intri perfect in spatiul delimitat dintr-o parcare, iti arata exact cum intri langa alte masini, in asa fel incat sa nu mai faci manevre ulterioare. Un alt avantaj pentru cei ce merg si in teren greu. Poti vedea pe monitor cum si daca te strecori pe langa obstacole mari.

Nissan Qashqai 2.0 dCi Around View Monitor art3 Drive test: Nissan Qashqai 2.0 dCi automat, cu Around View Monitor

Around View Monitor are insa o problema. Rezolutia camerelor lasa de dorit, imaginile nu sunt deloc clare. Nu te impiedica sa te orientezi cu ajutorul lor, dar e enervant pentru ochi, mai ales astazi, cand suntem obisnuiti cu HD si alte chestii high-tech.

Una peste alta, mi-a placut, as vrea sa-l am pe masina, evident, cu o rezolutie mai buna. Costa 400 euro la Nissan, dar merita banii pe un SUV compact sau berline mai mari.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.