McLaren P1 – Pe urmele legendarului McLaren F1

Stim toti povestea celui mai apreciat supercar din lume, McLaren F1. A fost produs acum 20 de ani, iar astazi este foarte-foarte rar si incredibil de scump, asta daca apare vreunul la vanzare in cercurile inalte ale colectionarilor.

Mai stim si ca McLaren F1 a fost cea mai rapida masina de serie din lume, pana cand a fost detronata, multi ani mai tarziu, de Bugatti Veyron, iesit si el din productie intre timp. Cand McLaren a anuntat intial modelul MP4-12C, acum ceva ani, am crezut ca este urmasul lui McLaren F1, dar m-am lamurit repede ca nu-i asa. Le-a iesit un bolid de vis, dar nu este din categoria lui F1.

McLaren P1 art1 McLaren P1   Pe urmele legendarului McLaren F1

Insa britanicii n-au renuntat la un urmas pentru McLaren F1. L-au prezentat in aceasta toamna si suna (si arata) infiorator de bine. Se numeste McLaren P1, iar daca va intrebati de unde ii vine numele, explicatia e simpla. P1 se refera la Formula 1, mai exact “prima pozitie”. De asemenea, cand a fost conceput, McLaren F1 avea numele de cod “Project 1″, pe scurt “P1″.

Nu va extaziati, nu stim inca ce are sub capota, dar cateva detalii tot avem. Motorul este pozitionat central (logic), iar britanicii anunta ca va produce 600 CP/tona. Si cum McLaren P1 va iesi undeva pe la 1.200 kg, avand in vedere ca-i construit integral din fibra de carbon, probabil puterea va fi undeva in jurul 700 – 800 CP.

McLaren P1 art2 McLaren P1   Pe urmele legendarului McLaren F1

McLaren P1 va avea aripa spate mobila, pentru a genera forta de apasare cand e cazul, iar britanicii afirma ca acest downforce indispensabil masinilor de performanta este aproape la nivelul unui bolid de curse si mult peste cel al masinilor de serie: cam 600 kg, la mult sub viteza maxima.

McLaren P1 art3 McLaren P1   Pe urmele legendarului McLaren F1

Constructorul britanic a spus-o clar, McLaren P1 nu va fi facut sa bata recorduri de viteza maxima, deci nu ne putem astepta sa-i fure cifrele lui Veyron. Ei vor sa faca un supercar ce poate fi condus pe sosea, iar pe circuit sa fie cam la nivelul unei masini desenate special pentru curse.

Practic isi propun ca McLaren P1 sa fie cea mai rapida masina de serie pe orice inseamna circuit. Va debuta anul viitor, pe la final, cu ocazia aniversarii de 50 de ani a celor de la Mclaren.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.