OFICIAL: Noua Skoda Octavia – Pretentii mari

In sfarsit, a aparut. Unul dintre cele mai apreciate modele de catre clientii romani, Skoda Octavia, tocmai a schimbat generatia.

Skoda Octavia a ajuns la a treia generatie, iar noul model vine cu schimbari normale de tehnologie, dar mai ales cu o schimbare de atitudine si pozitionare. Noua Skoda Octavia ofera mai mult si, probabil, va costa mai mult. Aceasta a treia generatie urca in gama si este deja cam la capatul superior al gamei compacte. Cehii spun ca Skoda Octavia ofera acum caracteristici de model de clasa medie, la pret de clasa compacta.

Skoda Octavia 2013 art1 OFICIAL: Noua Skoda Octavia   Pretentii mari

Ce inseamna asta? Simplu, daca doriti o Octavia la pretul si echipamentele modelului anterior, va trebui sa va multumiti cu noua Skoda Rapid. Pentru ca noua Skoda Octavia e deja altceva, a fost proiectata pentru clienti mai pretentiosi.

Despre design nu pot sa spun decat ca arata mai bine. In continuare nu-mi place linia asta conservatoare adoptata de Skoda (VW), dar au vrut s-o faca mai eleganta si au reusit, in felul lor. Ma deranjeaza putin faptul ca partea frontala seamana un pic prea mult cu cea a modelului Rapid, la fel si partea din spate, care-mi aminteste insa si de posteriorul vechiului Audi A6. Lateralele Octaviei arata insa mai bine, in mare parte datorita aripioarelor ascendente ale portierelor spate.

Skoda Octavia 2013 art3 OFICIAL: Noua Skoda Octavia   Pretentii mari

La interior avem si dovada incontestabila ca masina a urcat destul de mult in gama, as zice chiar ca e pe langa VW Passat la capitolul asta. Un interior mult mai elegant, care pare mult mai bine lucrat, tot de conceptie clasica, dar evident mult peste cel al modelului de pana acum.

Skoda anunta 4 motoare diesel si 4 pe benzina, aceste din urma fiind din gama TSI. Nu se detaliaza ce ofera fiecare in parte, dar stim ca cel mai economic model Skoda Octavia promite un consum mediu de doar 3,4 litri/100 km cu motorul de 1,6 litri TDI si 110 CP. Cel mai puternic motor la data lansarii este cel de 1,8 litri TSI, care ofera 180 CP. Urmeaza sa vedem ulterior si varianta RS care va oferi mai mult.

Noua Skoda Octavia va avea, standard, cutie de viteze manuala, dar se poate comanda optional si DSG. Este oficial, dupa debutul masinii pe piata, Skoda Octavia va avea si versiuni cu tractiune integrala.

Skoda Octavia 2013 art2 OFICIAL: Noua Skoda Octavia   Pretentii mari

Noua generatie Octavia este mai mare la toate capitolele, ofera un portbagaj de 590 litri, dar constructorul ceh a reusit sa-i reduca greutatea cu pana la 120 kg, ceea ce este de laudat.

Pretentiile in crestere sustinuta sunt evidente cand privim lista de echipamente. Noua Skoda Octavia ofera pana la 9 airbag-uri, inclusiv pentru genunchi, cruise control ce poate mentine automat o distanta constanta fata de masina din fata, sistem de recunoastere automata a semnelor de circulatie, sistem automat de schimbare a fazei mici cu cea mare, sistem care detecteaza nivelul de oboseala a soferului, sistem care franeaza automat cand o coliziune este iminenta etc.

Asadar, plusuri pe toate liniile, astept sa vad la ce preturi.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.