Dacia in 2012 – vanzari record

Dacia a prezentat recent rezultatele comerciale pe anul 2012, care au confirmat succesul strategiei Renault cu aceasta marca de buget. Astfel, intr-un an afectat de aceeasi criza care pare ca nu mai vrea sa ne paraseasca, vanzarile Dacia au crescut cu 4,8% comparativ cu 2011. Constructorul “national” (cat se mai poate spune ca este) a devenit o afacere foarte profitabila pentru alianta Renault-Nissan, vanzand aproape 360 de mii de unitati la nivel global.

De fapt, asa cum a confirmat si Carlos Tavares, Chief Operating Officer la Renault, pentru “Automotive News”, Dacia este in acest moment un “cash cow” (vaca de muls) pentru francezi. Si ca o paranteza, acelasi Tavares tocmai ce a declarat unor ziaristi romani ca este prea devreme sa vorbim de un facelift pentru Duster, asa ca teoria ca vom vedea unul la Geneva pica pentru moment.

Dacia Logan 2 art5 Dacia in 2012 – vanzari record

Este adevarat, cu sase modele noi lansate anul trecut, Dacia are si cea mai “proaspata” gama dintre toti marii constructori, Duster fiind astazi cel mai “vechi” model. Asa incat, la nivelul Europei Occidentale cifrele s-au conservat la nivelul lui 2011, pe fondul unei scaderi generale a pietei de aproape 9%.

Dacia Duster Dacia in 2012 – vanzari record

Dacia si-a pastrat suprematia pe piata din Romania, cu peste 22.000 de unitati comercializate, campion fiind, ca in fiecare an, traditionalul Logan, in versiunea sedan (9208 unitati) secondat de Duster (5447). Totusi, s-au dus de mult vremurile in care tara noastra era cea mai importanta piata pentru Dacia, in 2012 gasindu-si abia un loc 7, dupa Franta, Germania, Algeria, Turcia, Italia si Maroc.

Despre autor

Pasionat de automobile de pe vremea cand mai repede vedeai pe strada un Buick decat un BMW - de unde si atractia deosebita pentru masinile americane clasice. Jurnalist auto din anul 2000, de cand a colaborat in special cu revistele Auto Test, Auto Mondial si Autoshow.