Mercedes detine de 75 ani un record de viteza

Fascinatia constructorilor auto pentru recordurile de viteza nu exista doar din timpurile moderne, ci… dintotdeauna.

Cand ne gandim la perioada interbelica avem tendinta sa ne imaginam masini greoaie, cu pneuri subtiri, 60 CP si maxim 100 km/h. Da, multe asa si erau, dar marii constructori aveau resurse tehnice impresionante inca de pe atunci. Le foloseau in curse si incercau sa le adapteze pentru sosea.

Mercedes W125 Mercedes detine de 75 ani un record de viteza

Daca Bugatti Veyron SS ajunge la 430 km/h, record mondial, in zilele noastre, ce mai poti spune despre Mercedes, care detine un record de viteza de 75 ani? Record in vigoare si astazi, spun nemtii, cea mai mare viteza atinsa pe un drum public.

Mercedes W125a Mercedes detine de 75 ani un record de viteza

Astazi, recordurile de viteza se fac pe circuite, tocmai de aceea recordul nemtilor rezista. Dar oricum e impresionant. La 28 ianuarie 1938, Mercedes W125, cu Rudolf Caracciola la volan, reusea sa ajunga la 432,692 km/h pe drumul dintre Frankfurt si Darmstadt. Recordul a fost omologat la acea vreme, cu respectarea regulilor pentru validarea lui. Doua treceri, in sensuri diferite, in interval de o ora.

Mercedes W125b Mercedes detine de 75 ani un record de viteza

Asa cum vedeti, masina care a reusit performanta asta nu e una de  serie, ci vine din lumea curselor, este bazata pe Sageata Argintie W125 si a fost optimizata aerodonamic la maxim (vedeti ca totul este acoperit, inclusiv rotile) pentru a atinge viteza respectiva. Nemtii au calculat un coeficient aerodinamic de doar 0.157

Mercedes W125c Mercedes detine de 75 ani un record de viteza

Mercedes W125 era propulsat de un motor V12 de 5,6 litri, biturbo, capabil sa produca 736 CP. Pentru a face masina cat mai aerodinamica, au renuntat sa raceasca lichidul din radiator cu aer. In schimb, au scufundat radiatorul intr-o baie de gheata si apa de 500 litri. Da, se intampla in 1938.

Astazi, masina se odihneste pe un perete vertical, in compania altor masini de record, in Muzeul Mercedes. Am vazut-o in vechiul muzeu Mercedes, acum vreo 9 ani. E impresionanta. Si mare.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.