Peugeot 2008 – Un nou SUV de clasa mica

Din cand in cand, noi segmente auto isi fac aparitia si, cel putin pentru o perioadă, par a deveni “the next big thing”. Uneori se intamplă, alterori nu, cert este că in această perioadă, “pe val” sunt crossover-ele de clasă mică. In acest caz, “vizionari” au fost cei de la Mini (cu Countryman) si Nissan (cu Juke), care au debutat incă din 2010, dar replicile nu au intarziat să apară: anul trecut Opel si Chevrolet au prezentat Mokka, respectiv Trax, iar Ford si Peugeot au testat terenul cu conceptele Ecosport si 2008.

Ultimul dintre acestea a fost oficializat la inceputul acestui an, cand producătorul din Hexagon a arătat publiclului primele informatii si imagini cu versiunea de serie a lui 2008. Numele nu are nicio legătură cu anul in care probabil că le-a venit francezilor ideea, ci cu modelul 208, care a donat o parte din componente, dar si cu gama paralelă a lui Peugeot, care foloseste pentru identificare două zerouri in nume.

Peugeot 2008 1 Peugeot 2008   Un nou SUV de clasa mica

Peugeot practică un design destul de complicat zilele acestea, ceea ce se remarcă si in cazul lui 2008. Oricum, este remarcabil că avem de-a face cu unul din (foarte) putinile cazuri in care versiunea de serie arată mai bine decat conceptul initial, căruia ii lipsea oarecum personalitatea, cel putin daca ne referim la partea frontală.

Peugeot 2008 2 Peugeot 2008   Un nou SUV de clasa mica

In general, motorizările vor fi preluate de la gama 208, dar francezii vor oferi si un nou propulsor turbo pe benzină cu trei cilindri, de 1,2 litri, care va dezvolta 110 CP. Conform oficialilor, cea mai economică versiune va fi una diesel cu emisii de CO2 de numai 99 g/km. Detaliile complete vor fi dezvăluite in martie, cand modelul va fi prezentat la Salonul Auto de la Geneva.

Peugeot 2008 3 Peugeot 2008   Un nou SUV de clasa mica

In ciuda gărzii la sol ridicate si a ornamentelor ce par gandite special pentru a proteja caroseria in cazul unei utilizări in afara asfaltului, se pare că micul “SUV” nu va dispune de optiunea unei transmisii integrale, limitandu-se la tractiunea fată, asa incat nimic nu ne impiedică să completăm lista concurentilor săi si cu un nume autohton: Dacia Sandero Stepway.

Peugeot 2008 4 Peugeot 2008   Un nou SUV de clasa mica

PS: Intre timp a aparut un alt concurent, Renault Captur, pe care vi-l prezentam peste putin timp.

Despre autor

Pasionat de automobile de pe vremea cand mai repede vedeai pe strada un Buick decat un BMW - de unde si atractia deosebita pentru masinile americane clasice. Jurnalist auto din anul 2000, de cand a colaborat in special cu revistele Auto Test, Auto Mondial si Autoshow.