Qoros GQ3 – Primul model chinezesc de succes in Europa?

Poate nu stiti, dar in China sunt o multime de producatori de masini. Modele ciudate, multe copiate dupa unele cu traditie in Europa, cu succes la vanzari doar pe piata lor.

Chinezii se zbat sa intre pe piata europeana de cativa ani. Din pacate pentru ei, masinile pe care le propun nu au nici un nume (logic), au demonstrat ca n-au nici o treaba cu normele de siguranta europene, iar calitatea lor este indoielnica. La fel de indoielnica ca al oricarui produs venit din China. Iar europenii, desi apreciaza preturile competitive, nu sunt dispusi sa faca rabat la siguranta si fiabilitate.

Qoros GQ3 11 Qoros GQ3   Primul model chinezesc de succes in Europa?

Iata o noua incercare, anuntata cu indrazneala, care se numeste Qoros GQ3. Este vorba de un nou brand chinez, al carui prim model, GQ3, promite un nivel de siguranta european (5 stele la EuroNCAP) si suficiente atu-uri pentru a convinge tinerii sa renunte, intr-o prima faza, la un Focus sedan in favoarea unui GQ3. Este vorba de un model de clasa compacta, conceput, spun ei, la standarde europene, de o echipa condusa de un designer european.

Qoros GQ3 2 Qoros GQ3   Primul model chinezesc de succes in Europa?

In poze, Qoros GQ3 nu arata deloc rau, mizeaza pe o silueta dinamica, de coupe, iar interiorul pare sa fie la standardele europene. Vedeti ca plansa de bord e cam simpla, aerisita, dar se observa sistemul de navigatie integrat, cu afisaj inclusiv intre ceasurile de bord. Nu arata in nici un caz ca bordul unui Opel Astra, dar chinezii spera sa compenseze diferenta printr-un pret mult mai bun.

Qoros GQ3 3 Qoros GQ3   Primul model chinezesc de succes in Europa?

Apropo de asta, chinezii promit ca sistemul multimedia cu touchscreen de 8 inch va fi prezent in echiparea standard.

Nici o vorba despre motorizari, dar vom afla mai multe in acest sens dupa debutul european din cadrul Salonului Auto de la Geneva din aceasta primavara, unde chinezii vor testa reactia publicului european.

In cazul in care va intrebati de unde vine Qoros si cine l-a infiintat, brandul este lansat ca un parteneriat intre Chery, un renumit producator auto din China, si Israel Corporation. Pentru Qoros, Chery spune ca va folosi subansamble de la renumiti producatori europeni: Magna Steyr, TRW, Continental, Bosch, Microsoft si Iconmobile.

Qoros GQ3 4 Qoros GQ3   Primul model chinezesc de succes in Europa?

Initial, productia anuala va fi de 150.000 exemplare, aceasta urmand sa creasca la 450.000 de unitati anual. In Europa, modelele Qoros GQ3 vor fi disponibile catre finalul acestui an. Producatorul chinez sustine ca va lansa noi modele, in diferite clase, la fiecare 6 luni in perioada urmatoare.

E bine ca incearca. Dar nu cred ca vor conta pe piata europeana, cu tot tonul lor optimist. Ramane de vazut cum se vor descurca la EuroNCAP si ce preturi vor avea pentru masina asta. Eu nu cred ca europenii sunt usor de convins de catre chinezi la capitolul auto.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.