Test de consum cu Renault Megane 1,6 dCi. Record personal

Nu-mi place sa fac teste de consum. Nu am rabdare sa respect toate regulile acestui gen de teste, piciorul meu drept este prea nervos cu acceleratia si nu prea cred in cifre de consum obtinute in niste conditii pe care e aproape imposibil sa le respectam la un drum normal.

Da, si eu ca si voi sunt impresionat de reusitele in domeniu ale unor oameni cu foarte mult timp liber sau platiti pentru asta, care-si permit sa gadile acceleratia pe sute sau mii de kilometri. Dar, sa recunoastem, in general mergem undeva cu treaba, nu pentru a ne lauda cu ce am reusit sa economisim la benzina.

Renault Megane 1.6 dCi GT Line Test de consum cu Renault Megane 1,6 dCi. Record personal

Dar daca tot nu sunt bun la obtinut cifre record de consum, am zis sa incerc s-o fac, cu o masina care m-a impresionat cand am testat-o prima oara – Renault Megane 1.6 dCi, echipat cu noul turbodiesel al francezilor, care ofera 130 CP, dinamica buna si consum foarte bun. M-a provocat faptul ca, la primul test, dupa 200 km parcursi fara vreo idee de economie, computerul de bord imi arata o autonomie de peste 1.000 km.

Renault Megane 1.6 dCi GT Line 1 Test de consum cu Renault Megane 1,6 dCi. Record personal

Plecarea a fost de la gara Baneasa si am mers pana la benzinaria Lukoil de la Ploiesti, acolo unde intri pe centura pentru a merge catre Brasov. Cum am condus? Exact cu limita legala de viteza, cu acceleratii usoare la iesirea din localitati si frana de motor la intrarea in ele. Legal, cursiv, fara nici un fel de bruscare a acceleratiei, cu ochii pe computerul de bord.

Renault Megane 1.6 dCi GT Line 2 Test de consum cu Renault Megane 1,6 dCi. Record personal

La destinatie constat ca am reusit sa obtin o foarte buna valoare (pentru mine) de 3,6 litri/100 km, adica exact consumul extraurban din fisa tehnica a masinii. Nu e rau, dar mai aveam drumul de intoarcere, asa ca am resetat tot si am plecat catre Bucuresti.

La intoarcere am zis sa maresc putin ritmul si am mers cu 10 km/h peste limitele de viteza. Exact cat sa n-am probleme cu radarele, dar sa tin si motorul putin mai turat.

Renault Megane 1.6 dCi GT Line 3 Test de consum cu Renault Megane 1,6 dCi. Record personal

Am ajuns la gara Baneasa cu o valoare si mai buna, adica 3,3 litri/100 km. Impresionant pentru mine, in conditiile in care nu m-am tarait pe sosea, am avut radioul si incalzirea pornite, luminile aprinse, iar masina avea pneuri de iarna, care sunt mai putin prietenoase cu consumul.

Concluzia? Daca se vrea, se poate. Si-mi amintesc ca am reusit o valoare buna si cu masina proprie.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.