Volkswagen CrossBlue concept – Dimensiuni americane

Cu toata criza din lume, nu-i schimbi asa usor pe americani. Volkswagen stie asta, asa ca le dedica un nou SUV, mai mare decat Touareg.

Constructorul german a prezentat la Detroit conceptul CrossBlue, un SUV de aproape 5 metri lungime, care ofera 6 locuri si un design pe placul americanilor. Dealtfel, VW spune ca masina a fost conceputa in Germania, sub conducerea lui Walter de Silva, cu aportul celor de la Volkswagen America. Conceptul a fost destinat de la bun inceput pentru America si Canada.

Volkswagen CrossBlue concept art1 Volkswagen CrossBlue concept   Dimensiuni americane

Daca va ajunge in productia de serie, si sunt sanse mari sa ajunga, CrossBlue va avea ca principale piete aceste doua state. Nemtii nu spun nimic despre posibilitatea ca acest nou model sa fie vandut si in Europa. Sincer, eu nu vad de ce-ar avea nevoie VW de un SUV mai mare decat Touareg, in Europa.

Sa revenim la CrossBlue, conceptul nemtilor mizeaza pe masivitate si pe o parte frontala ultramoderna, dominata de farurile mici, cu LED-uri integrate stilistic in nervurile grilei superioare. Spatele se prezinta cu stopuri formate exclusiv din LED-uri, iar impresia generala este ca masina este foarte aproape de productia de serie.

Volkswagen CrossBlue concept art3 Volkswagen CrossBlue concept   Dimensiuni americane

Interiorul e simplu, masiv, conceput pe placul americanilor, cu un display central mai mult decat generos. Desigur, in versiunea de serie va fi ceva mai comercial, dar nu prea departe de ceea ce vedem acum. Observam cele 6 locuri individuale pe 3 randuri, dar cred ca asta e doar o caracteristica a conceptului, iar pentru modelul de serie va aparea o bancheta cu 3 locuri pe al doilea rand.

In aceste vremuri, nu prea mai poti prezenta un concept cu asemenea dimensiuni fara sa-l dotezi cu un sistem de propulsie hibrid, ca sa nu-i superi pe ecologisti si in acelasi timp sa impresionezi cu tehnologia de care dispui in domeniu. Nici VW CrossBlue nu face exceptie, sub capota fiind un TDI de 190 CP ajutat de doua motoare electrice, unul in fata si unul in spate, acestea fiind alimentate de bateriile amplasate in tunelul central. Transmisia este asigurata de celebra cutie DSG.

Volkswagen CrossBlue concept art2 Volkswagen CrossBlue concept   Dimensiuni americane

Cand toate functioneaza la capacitate maxima, VW CrossBlue dispune de 306 CP si 700 Nm, ceea ce ii permite sa ajunga la 100 km/h in 7,5 secunde si sa atinga 204 km/h. Conceptul se poate deplasa pana la 33 km in modul strict electric, caz in care viteza maxima este limitata la 120 km/h. In mod normal, functioneaza ca hibrid, iar nemtii se lauda cu un consum mediu de doar 2,1 litri/100 km, conform normelor de testare europene pentru masinile hibride.

Probabil americanilor le va placea ideea, desi piata lor nu duce deloc lipsa de modele din aceasta clasa, insa, cum am mai spus, nu vad ce-ar putea face cu el in Europa.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.