Volvo S60 Polestar Concept – Suedezii revin la masinile sport

Masinile Volvo au fost percepute mai mereu ca unele cuminti, sigure, de familisti. Dar suedezii aveau strecurate in gama si cateva modele mai aparte, doar pentru cunoscatori.

Va amintiti de Volvo S60R, ca sa dau cel mai recent exemplu de model sport veritabil, care, la acea vreme se voia un competitor pentru BMW M3. Avea 305 CP, tractiune integrala si niste suspensii foarte bine puse la punct. L-am condus prin 2004, cred. A rezistat pana in 2007, cand Volvo a decis la renunte la versiunile R care existau in gama de mai bine de 10 ani. Acum “R” mai este doar nivel de echipare.

Volvo S60 Polestar Concept art1 Volvo S60 Polestar Concept   Suedezii revin la masinile sport

Acum, odata si cu schimbarea profunda a designului marcii intr-unul mai tineresc, Volvo se gandeste sa readuca modelele sport veritabile, dar nu va reveni la versiunile R. In schimb, a demarat o coloborare stransa cu Polestar, de multi ani producator de elemente de tuning pentru Volvo. Polestar este acum partenerul oficial Volvo pentru modelele de performanta si motorsport.

S-a ajuns la acest concept, Volvo S60 Polestar, unul impresionant, al carui rol este acela de a testa reactia posibililor clienti. Se numeste “concept” doar din acest motiv, dar masina este perfect functionala si foarte performanta.

Volvo S60 Polestar Concept art3 Volvo S60 Polestar Concept   Suedezii revin la masinile sport

Volvo S60 Polestar are sub capota acelasi motor cu 6 cilindri, de 3 litri, cu 305 CP prezent pe versiunile T6. Insa cei de la Polestar au facut o treaba excelenta si, cu ajutorul unor modificari destul de complexe, au urcat puterea motorului la 508 CP, cuplul maxim fiind de 575 Nm. Tractiune este integrala, prin intermediul unui sistem Haldex modificat pentru performanta.

Volvo S60 Polestar Concept art2 Volvo S60 Polestar Concept   Suedezii revin la masinile sport

Valorile sunt poate chiar mai bune decat e necesar la o astfel de masina, dar suedezii au vrut neaparat sa impresioneze pe toata lumea. S60 Polestar ajunge la 100 km/h in 3,9 secunde si poate atinge peste 300 km/h.

Reactiile la adresa masinii au fost foarte bune printre cei care au testat-o. Vedeti asta si mai jos, Chris Harris o pune chiar langa Mercedes C63 AMG si… supriza! Nu stie doar sa gliseze la viteza mare, pe zapada…

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.