Cel mai longeviv posesor de Rolls Royce – a condus automobilul timp de 77 de ani!

Oricat de frumoasa ar fi lumea auto in general, uneori apare cate o poveste care pare sa rescrie toate regulile. Luati de exemplu cazul lui Allen Swift, care a primit de la tatal sau un Rolls-Royce ultimul tip in 1928, pe care l-a condus pana cand a murit, in 2005, la varsta de 102 ani.

Si atunci, ca si in zilele noastre, un Rolls era ceva senzational, astfel ca Allen Swift s-a indragostit pe loc de noul sau automonbil primit cu ocazia absolvirii colegiului. Modelul, un Piccadilly P1 Roadster, a fost fabricat Springfield, Massachusett, orasul de bastina al lui Swift. Este interesant faptul ca Rolls Royce a avut o tentativa de a externaliza o parte din productie peste ocean, asambland aproape 3000 de unitati in Springfield, intre 1920 si 1931.

Allen Swift Rolls Royce Cel mai longeviv posesor de Rolls Royce – a condus automobilul timp de 77 de ani!

Allen Swift si-a intretinut automobilul cu o meticulozitate obsesiva, ceea ce a facut ca acest sa nu aiba nevoie decat de o singura reparatie capitala, in 1988. Sase ani mai tarziu, constructorul a recunoscut meritele americanului, recompensandu-l cu un premiu special, o statueta “Spirit of Ecstasy” din cristal.

Allen Swift Rolls Royce 2 Cel mai longeviv posesor de Rolls Royce – a condus automobilul timp de 77 de ani!

Swift a condus Rolls-ul sau peste 270.000 km. Pentru a se asigura ca automobilul ramane pe maine bune dupa moartea sa, americanul l-a donat unui muzeu local (Lyman & Merrie Wood Museum of Springfield History), impreuna cu suma de un milion de dolari, pentru crearea unei expozitii dedicate masinii si istoriei Rolls Royce pe acele meleaguri.

Despre autor

Pasionat de automobile de pe vremea cand mai repede vedeai pe strada un Buick decat un BMW - de unde si atractia deosebita pentru masinile americane clasice. Jurnalist auto din anul 2000, de cand a colaborat in special cu revistele Auto Test, Auto Mondial si Autoshow.