Fiat ar putea lansa o marca low-cost, pe modelul Dacia

Aproape 10 ani de la aparitie, deja la a doua generatie si totusi nimeni n-a avut curajul sa faca un concurent serios pentru Dacia Logan. Probabil multora le e frica de marja redusa de profit, desi Dacia a demonstrat ca, la nivel de ansamblu, cu un bun nivel de productie, rezultatele sunt foarte bune.

Acum, boss-ul Fiat, Sergio Marchionne spune ca analizeaza serios lansarea unei marci low-cost, care sa concureze Dacia la acelasi nivel de pret. Inteleg ca n-a fost luata nici o decizie, inca, dar ma gandesc la faptul ca italienii ar fi printre cei mai in masura sa abordeze acest segment, in care Dacia se plictiseste.

Fiat Siena Fiat ar putea lansa o marca low cost, pe modelul Dacia

Nu, n-ar fi vorba de un Fiat Linea la 11.000 euro, pentru ca asa ceva nu poate concura cu Dacia Logan. Constructorul italian vrea o marca separata, o submarca, care sa contina doar modele low-cost veritabile, cu preturi sensibil sub 10.000 euro. Asta le-ar conveni, pentru ca Fiat isi urca incet-incet modelele care zone superioare, fara legatura cu preturi de nivelul Dacia.

Pe de alta parte, isi mai amintesc, probabil, sa faca masini foarte ieftine, chiar daca in ultimii ani au resuscitat niste modele celebre, dar intr-o alta zona de pret. De exemplu, Fiat 500 este acum o masina de lifestyle, nu una populara la maxim, la dimensiunile de clasa mini, cu pret de aproape 12.000 euro, nu e deloc low-cost. La fel cum nici Fiat Panda nu este.

Fiat Regata Fiat ar putea lansa o marca low cost, pe modelul Dacia

Experienta Dacia a demonstrat ca, daca vrei volum pe piete emergente, trebuie o berlina mica/compacta, cu spatiu mare. N-ar fi acelasi lucru daca italienii ar veni, sa zicem, cu vechiul Fiat Panda, la preturi concurente cu Dacia. N-ar merge.

Fiat spune ca, daca va veni cu astfel de modele, acestea vor fi produse in afara Europei, pentru a avea costuri cat mai mici. Renault a avut avantajul uzinei Dacia, care, chiar daca-i in Europa, produce cu costuri mult mai mici decat in orice alta zona a Europei.

Sincer, eu mi-as dori sa-i vad pe cei de la Fiat facand pasul asta. Chiar daca ar mai dura niste ani pana la un prim model, competitia nu aduce decat avantaje pentru clienti.

via|Autocar

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.