Land Rover introduce prima cutie automata cu 9 trepte din lume

Una dintre premierele Land Rover la Salonul Auto de la Geneva consta in prezentarea primei cutii de viteze automata, cu 9 trepte, din lume, care va echipa modelele constructorului britanic.

Vorbim despre prima cutie automata cu 9 trepte din lumea autoturismelor, care vine, spun britanicii cu avantaje substantiale atat la nivelul performantelor dinamice, cat si la nivelul cifrelor de consum. Cutia a fost dezvoltata impreuna cu producatorul specialializat ZF si a fost proiectata cu accent pe necesitatile de off-road.

Land Rover Evoque 9 trepte Land Rover introduce prima cutie automata cu 9 trepte din lume

Noua unitate de transmisie schimba trepte mai rapid, dar si mai lin, iar ultimul raport mentine o turatie scazuta a motorului la viteze mari, cu beneficii la nivelul acusticii si consumului. Si probabil are un aport deloc de neglijat si in ceea ce priveste fiabilitatea motorului in timp.

In poza tabloului de bord vedem si cam ce inseamna treapta a noua. La un motor pe benzina, masina ruleaza la 110 km/h cu o turatie a motorului de doar 1.800 rpm.

Land Rover Evoque 9 trepte bord Land Rover introduce prima cutie automata cu 9 trepte din lume

Un alt avantaj al acestei cutii este faptul ca integreaza o unitate electronica al carei scop este acela de a inregistra stilul de condus al soferului. In felul acesta, cutia isi adapteaza schimbul de trepte si “tine minte” ce are de facut in situatii similare.

Land Rover va inlocui cu aceasta noua cutie de viteze vechea cutie automata cu 6 trepte.

Stiu ca, la un moment dat, Mercedes anunta ca va folosi o cutie automata cu 9 trepte, dupa ce BMW venise deja cu transmisia cu 9 trepte. Iata ca britanicii le-au luat-o inainte.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.