Mercedes CLA versus Concept Style Coupe

Va place noul Mercedes CLA? In mod cert. Este imposibil sa nu te entuziasmeze acest pseudo-coupe elgant si foarte stilat. Probabil va aduceti aminte de Mercedes Concept Style Coupe, prototipul prezentat anul trecut in China, din care deriva modelul de serie CLA.

Mercedes se lauda atunci ca masina este foarte aproape de concept in termeni de design, ceea ce este oarecum evident, CLA pastrand caracterul general al showcar-ului de salon. La o privire mai atenta, insa, descoperi ca, de fapt, ceea ce vei cumpara, daca iti permite buzunarul, nu are aproape nicio legatura cu conceptul, in afara unei imagini generale apropiate. Comparand atent cele doua masini, am descoperit ca absolut nicio linie, cat de mica, nu este la fel pe concept si pe masina de serie.

Mercedes CLA vs Mercedes Concept Style Coupe Mercedes CLA versus Concept Style Coupe

Este curios cum s-au chinuit cei de la Mercedes sa faca un concept superb, pana in cele mai mici detalii, iar la serie, masina, desi arata similar, sa nu mai aiba mare lucru din caracterul unic al prototipului. Acum, fie vorba intre noi, avand in vedere ca masina de serie a aparut relativ repede, la nici un an dupa concept, este foarte posibil ca ea sa fi fost prima dezvoltata, iar showcar-ul sa fi fost desenat si „fabricat” ulterior, desi, de regula, lucrurile se petrec invers. Aceasta atitudine este tipica Mercedes.

Mercedes CLA vs Mercedes Concept Style Coupe 1 Mercedes CLA versus Concept Style Coupe

Niciodata un concept al nemtilor nu a fost transpus in productie identic cu originalul, chiar daca a pastrat un aer comun. In ceea ce-l priveste pe CLA, diferentele sunt uriase, practic avem de-a face cu o linie complet diferita, dar subtil desenata sa para ca fiind aceeasi, un truc de care nu ai cum sa-ti dai seama decat daca privesti masinile alaturate.

Mercedes CLA vs Mercedes Concept Style Coupe 2 Mercedes CLA versus Concept Style Coupe

Fara indoiala Merecdes CLA este o masina, asa cum ziceam, foarte frumoasa. Noul stil Mercedes ni se arata in toata splendoarea sa, iar progresul designului este fantastic in ultima vreme, dar, totusi, parca lipseste ceva… Privita mai ales din lateral, avand in vedere ca e mai mare decat C-Class, CLA pare ca nu e chiar atat de „coupe” pe cat se vrea, suprafata vitrata nu e chiar ingusta, dar avem o luneta foarte aplecata, care faca ca silueta sa para mai sportiva, plus ca geamurile laterale nu au rame, asa ca putem considera ca ne aflam in fata unui coupe.

Mercedes CLA vs Mercedes Concept Style Coupe 3 Mercedes CLA versus Concept Style Coupe

In realitate, asa cum s-a intamplat si cu generatia a doua a fratelui mai mare, CLS, Mercedes a apropiat foarte tare conceptul de pseudo-coupe de cel de limuzina clasica, de vina fiind, probabil, criticata lipsa a spatiului suficient la cap pentru pasagerii din spate la prima generatie CLS, cea care era aproape identica cu conceptul Vision CLS (o situatie destul de simgulara in cazul constructorului german).

Mercedes CLA vs Mercedes Concept Style Coupe 4 Mercedes CLA versus Concept Style Coupe

Pana la urma totul ramane o chestiune de gust si, mai ales, de subtilitate, pentru ca, cel putin teoretic, Mercedes „livreaza” un concept de serie, chiar daca, per total, un ochi avizat nu poate fi pacalit asa de usor de toate trucurile foarte elaborate de design.

Despre autor

Designer, jurnalist auto, 17 ani experienta in presa scrisa si on-line, illustrator, tehnoredactor.