OFICIAL: Aston Martin Rapide Shooting Brake, sau “Jet 2+2”

Dupa ce ani de zile intreaga industrie a incercat sa ne convinga de conceptul “coupe cu patru usi”, care este in esenta o contradictie de termeni, iata ca o noua moda pare a se profila in cautarea unor segmente cat mai exotice: break-urile derivate din “coupe-urile cu patru usi”.

Acum, sigur, o data ce ai apucat sa folosesti prima sintagma, nu ar trebui să ai nicio problema in a accepta termenul de “shooting-brake” pentru un break rapid, luxos si mai putin practic decat modelele obisnuite. Este adevarat, desi in ultimele decade “shooting-brake” a definit un coupe cu caracteristici practice specifice unui break, de-a lungul intregii istorii a automobilului termenul a avut o arie mult mai larga de utilizare.

Aston Martin Rapide Shooting Brake OFICIAL: Aston Martin Rapide Shooting Brake, sau “Jet 2+2”

Cumva normal, Mercedes-Benz a fost primul in ambele cazuri. CLS Shooting Brake a fost prezentat initial ca si concept, dar a intrat apoi destul de rapid in productia de serie. Nici Porsche nu s-a sfiit sa arate anul trecut un concept de break pe baza lui Panamera, insa a evitat termenul “shooting-brake”, preferand “Sport Turismo”.

Aston Martin Rapide Shooting Brake 2 OFICIAL: Aston Martin Rapide Shooting Brake, sau “Jet 2+2”

Anul acesta este randul lui Aston Martin, este adevarat prin intermediul casei de design Bertone, care a realizat un superb exemplar de Rapide break pentru a celebra 60 de ani de colaborare cu marca britanica. Bertone a mai facut un shooting brake in 2004, pe baza lui Vanquish, numit “Jet 2”, motiv pentru care noul concept a primit numele “Jet 2+2”.

Aston Martin Rapide Shooting Brake 3 OFICIAL: Aston Martin Rapide Shooting Brake, sau “Jet 2+2”

Creatorii nu au efectuat modificari la partea tehnica, deci putem vorbi de acelasi performante ca in cazul lui Rapide (din pacate nu “Rapide S”). Desi a fost realizat cu aprobarea lui Aston Martin, este foarte posibil ca “Jet 2+2” sa ramane la stadiul de unicat, in garajul pasionatului care l-a comandat.

Aston Martin Rapide Shooting Brake 4 OFICIAL: Aston Martin Rapide Shooting Brake, sau “Jet 2+2”

Despre autor

Pasionat de automobile de pe vremea cand mai repede vedeai pe strada un Buick decat un BMW - de unde si atractia deosebita pentru masinile americane clasice. Jurnalist auto din anul 2000, de cand a colaborat in special cu revistele Auto Test, Auto Mondial si Autoshow.