OFICIAL: McLaren P1 – Tehnologie de vis si peste 900 CP

Dacă zicala conform careia pentru lucrurile bune trebuie sa astepti mult este adevarata, atunci McLaren P1 va fi o mașina senzationala, cel putin comparabila cu ce a fost F1 la vremea sa.

Conceptul a fost prezentat in toamna trecuta, deci designul nu mai este o necunoscuta, chiar daca versiunea de serie nu a mai aparut intre timp decat minor camuflata. Despre acesta ati putut citi in Motorstory chiar la momentul aparitiei, apoi urmari un teaser video si recent primele imagini cu interiorul. Însă ceea ce conteaza cel mai mult sunt caracteristicile tehnice, despre care McLaren nu a comunicat decat franturi de informatie. Pana acum.

McLaren P1 a1 OFICIAL: McLaren P1   Tehnologie de vis si peste 900 CP

Asadar, McLaren P1 dispune de un V8 central, de 3,8 litri, twin-turbo, capabil a dezvolta o putere maxima de 737 CP (la 7.500 rpm) si un cuplu maxim de 720 Nm, la 4.000 rpm. Acesta va fi asistat de un motor electric care va genera 179 CP și 260 Nm, operat prin aceeasi transmisie dublu-ambreiaj cu sapte trepte. In caz ca nu v-ati grabit sa faceti voi calculele, vi le spun eu: unitatea propulsoare a lui McLaren P1 dezvolta în total 916 CP si 900 Nm.

McLaren P1 b OFICIAL: McLaren P1   Tehnologie de vis si peste 900 CP

Daca vi se pare ca ati mai auzit undeva niste informatii similare, cred ca este vorba despre viitorul Ferrari F-150, cu care McLaren P1 care seamana pana acum destul de mult din punct de vedere al caracteristicilor.

Soferul va putea activa intervetia motorului electric de la un buton aflat pe volan, prin intermediul sistemului “Instant Power Assist” (IPAS). Un alt buton comanda “Drag Reduction System” (DRS), care modifica pozitia masivului eleronului din spate pentru a reduce portanta cu 23%, scopul fiind cresterea vitezei de deplasare pe liniile drepte.

McLaren P1 c OFICIAL: McLaren P1   Tehnologie de vis si peste 900 CP

Motorul electric este alimentat de la o baterie de aproape 100 kg care poate fi incarcata in doua ore de la priza. McLaren P1 se poate deplasa si in mod exclusiv electric, pentru calatoriile urbane, dar nu mai mult de 10-12 km.

McLaren P1 d OFICIAL: McLaren P1   Tehnologie de vis si peste 900 CP

Din pacate, va trebui sa asteptam pana cand incepe salonul de la Geneva pentru a afla si cate ceva despre performantele dinamice ale noului supercar britanic. Am putea chiar sa incercam un concurs in sectiunea de comentarii: cine ghiceste (sau se apropie cel mai mult) de cifrele oficiale de acceleratie 0-100 km/h si viteza maxima primeste aprecierea intregii comunitati Motorstory :).

Despre autor

Pasionat de automobile de pe vremea cand mai repede vedeai pe strada un Buick decat un BMW - de unde si atractia deosebita pentru masinile americane clasice. Jurnalist auto din anul 2000, de cand a colaborat in special cu revistele Auto Test, Auto Mondial si Autoshow.