Audi A3 Sedan – extinderea gamei compacte

Audi are deja cateva sedanuri in gama: A4, A6 si A8. Daca punem la socoteala si cele asa-zise “coupe-uri cu patru usi”, in fapt tot sedanuri, dar cu o caroserie fastback, A5 Sportback si A7, ridicam numarul la cinci. Si atunci, va puteti intreba, de ce mai era nevoie de inca un sedan in gama? Simplu: Audi e pe val si orice extindere a gamei in noi segmente, deci catre un public nou, este foarte posibil sa fie o reusita.

Este in esenta chiar povestea lui A3, din care noul model se trage: in 1996, cand a debutat prima generatie, masinile compacte erau toate de buget, iar cele premium erau toate de clasa superioara. Numai BMW incercase trei ani mai devreme marea cu sarea cu modelul “Compact”, insa acesta era de fapt doar un Seria 3 cu spatele taiat si suspensie spate modificata. In aceste conditii, e simplu sa-i dam lui A3, dar mai ales succesului sau comercial, meritul de a fi lansat segmentul premium compact.

Audi A3 sedan art1 Audi A3 Sedan – extinderea gamei compacte

Sincer, daca nu esti cu adevarat pasionat de produsele Audi, nu e foarte simplu sa le deosebesti pe strada, intr-atat de similar este designul lor. Si totusi, cea mai mare parte a modelelor marcii arata foarte bine in uniforma loc teutona, iar noul A3 Sedan nu face exceptie. Designul nu este chiar o surpriza, fiind previzionat de prototipulA3 Concept” expus in 2011 la Salonul Auto de la Geneva. Si chiar daca intre timp caroseria si-a mai pierdut din suplete, atitudinea plina de dinamism s-a conservat destul de bine, A3 Sedan parand a tinti acelasi tip de public pe care BMW Seria 3 E36 il avea acum mai bine de doua decenii.

Audi A3 sedan art2 Audi A3 Sedan – extinderea gamei compacte

De fapt, tinand cont de tendinta de evolutie a dimensiunilor exterioare care se manifesta la fiecare schimbare de generatii, nu trebuie sa ne mire ca acest prim A3 Sedan, cu a sa lungime de 4,46 metri, este mult mai apropiat de primul A4 decat actuala generatia a aceluiasi A4, care, la peste 4,7 m lungime, a ajuns in terenul de acum 20 de ani al lui A6…

Habitaclul este tineresc, iar plansa de bord are un desen curat, neincarcat de comenzi multiple. Sursa de inspiratie este tot conceptul din 2011. Evident, materialele par a fi de cea mai buna calitate, sugerand ca A3 Sedan este un model premium veritabil, probabil si cu un pret pe masura.

Audi A3 sedan art3 Audi A3 Sedan – extinderea gamei compacte

Desi vorbim de sedanul cel mai mic din gama Audi, asta nu inseamna ca inginerii nu i-au grefat noului model tehnologie de ultima generatie. Motorizarile include trei versiuni pe benzina (de 1,4, 1,8 si 2,0 litri) si un diesel de 2,0 litri si 150 CP.

Exista si o versiune sport, S3, propulsata de un motor de 300 CP, cu ajutorul careia acceleratia 0-100 km/h comboara pana la 4,9 secunde, daca se alege transmisia automata “S tronic” in locul celei manuale cu sase trepte.

 

Despre autor

Pasionat de automobile de pe vremea cand mai repede vedeai pe strada un Buick decat un BMW - de unde si atractia deosebita pentru masinile americane clasice. Jurnalist auto din anul 2000, de cand a colaborat in special cu revistele Auto Test, Auto Mondial si Autoshow.