Ca o persoana care a urmarit era moderna a lui Dacia inca de la inceput, am fost foarte curios sa testez noul Logan pentru a vedea cat de mult a evoluat modelul de capatai al constructorului in cei aproape noua ani de la lansarea sa. Asadar, am programat un test cu Logan-ul motorizat de noul propulsor turbo de 0,9 l si 90CP, insa din pacate (sau din fericire), o modificare de ultim moment a facut ca in loc de acesta sa-mi fie pus la dispozitie “starul” noii game, versiunea Stepway a lui Sandero.
Ca si in trecut, Stepway este in esenta un Sandero caruia i-a fost aplicat un tratament “off-road”, care il face sa arate mult mai bine. Totusi, chiar ignorand detaliile extravagante, este usor de observat evolutia reusita la nivel stilistic, comparativ cu generatia precedenta, si asta in conditiile in care designul vechiului Sandero a fost mult mai reusit decat al Loganului. Francezii s-au tinut de cuvand, respectand intocmai strategia anuntata inca de acum doi-trei ani, conform careia Dacia va primi un design germanic, eficient, iar Renault unul latin, mai pasional.
De acord, designul este intotdeauna o chestiune de gust, dar oricat am incerca noi sa judecam fiecare detaliu in parte, realitatea e ca, in ansablu, designul noilor Logan/Sandero este foarte modern si poate face fata cu brio oricarei comparatii cu alt model de aceeasi clasa. Iar Stepway, este, in mod special, foarte reusit.
La interior
Inca de la aparitia primului Logan, modelele Dacia nu s-au remarcat printr-o pozitie de condus foarte reusita. Pedalierul nu este suficient de adanc, volanul este relativ departat iar scaunele sunt parca prea inalte. Nici in noul Stepway nu am sesizat vreo imbunatatire notabila, insa scaunul reglabil pe inaltime si volanul, de asemenea reglabil pe inaltime, permit configurarea unei pozitii care, desi nu va fi optima pentru toti soferii, va fi suficient de confortabila. Stiu ca impementarea unui reglaj pe adancime al coloanei de directie implica costuri suplimentare, insa sunt convins ca o astfel de posibilitate va schimba mult in bine pozitia de sofat a modelelor Dacia.
Desi mirosul si calitatea materialelor folosite sunt relativ similare cu ale modelelor din prima generatie, habitaclul dezvaluie un plus de rafinament vizibil, datorat in special unor forme mai complexe, dar si unor finisari mai atente. Cel putin in cazul versiunii Stepway gasim in interior ornamente gri care incadreaza partea superioara a consolei centrale, bratul inferior al volanului sau manerele fetelor de usi, inele cromate in jurul aeratoarelor, tablou de bord elegant sau plastic mat pe consola (cum am vazut la Renault Clio III sau Megane II facelift). Partea superioara a plansei de bord nu este din spuma, insa tiparul plasticului rigid face o treaba destul de buna in a te pacali ca ar fi moale.
Poate doar fetele de usi ar putea arata mai bine, in cazul nostru fiind aproape complet negre si foarte terne. Din fericire, pe baza imaginilor de presa ale noului Logan MCV, putem afirma ca viitoarele versiuni superioare de echipare care urmeaza sa apara in gama vor rezolva aceasta problema. Tapiteria din Stepway este frumoasa si dedicata exclusiv modelului, dar scaunele in sine nu mi s-au parut diferite de cele din trecut din punct de vedere al proprietatilor “anatomice”, fiind aproape complet lipsite de sprijin lateral.
Indicatoarele de bord sunt grupate acum in trei alveole, cea din dreapta gazduind exclusiv display-ul electronic pentru informatiile jurnalierului, computerului de bord, pilotului automat etc., care in trecut era plasat central.
Unul dintre detaliile criticate in trecut – pozitia comenzilor geamurilor electrice – a ramas neschimbta. Posesorii de Dacia s-au obisnuit, pentru ceilalti e nevoie de ceva timp. S-a schimbat insa designul lor: arata mult mai bine, dar sunt si mai mici, deci cumva mai greu de nimerit din prima. De fapt, practic toate comenzile arata diferit acum – recunosc unele repere de la modelele Renault, dar nu intodeauna.

Langa aceasta gasim un buton inscriptionat “Eco”, despre care oficialii ne informeaza ca poate reduce consumul cu pana la 10%, functia efectuand “corectii ale unor parametri de conducere” (citat din comunicatul de presa) si intervenind asupra functionarii sistemului de climatizare. Marturisesc ca nu am observat un comportament sesizabil diferit cu functia “Eco Mode” activata, insa nici nu am insistat prea tare asupra acesteia in acest prim test cu noua generatie a lui Logan/Sandero – poate pe viitor ii voi dedica mai multa atentie. Foarte “eco” si laudabila este insa prezenta unui martor luminos de indicare a schimbarii corecte a treptelor de viteze, care va veni in special in ajutorul soferilor incepatori – un detaliu simplu, care ar trebui sa-si gaseasca locul in orice automobil modern.
Spatiile de depozitare s-au pastrat in mare parte la locul lor, insa a aparut unul nou incastrat in plansa de bord, central. In general, spatiul interior este foarte bun, in special pe latime si inaltime. Bancheta spate aproape neprofilata garanteaza confortul pentru trei pasageri la un nivel intalnit mai degraba la modele din segmentele superioare. Portbagajul este de asemenea mare (320 de litri), accesul este bun iar bancheta fractionabila 1/3-2/3 este standard la Stepway.
Motor si performante
Modelul testa era echipat cu dieselul de 1,5 litri si 90 CP. Turometrul este gradat pana la 7000 rpm si nu are o zona rosie. Alimentarea este taiata pe la 5.400 rpm, dar este greu sa ajungi in mod normal pana la aceasta turatie, deoarece dupa 4000 rpm motorul devinde destul de zgomotos. Dacia a lucrat insa la izolarea fonica, care este mai buna decat in trecut, datorita folosirii unor materiale de izolare suplimentare. In cazul dieselului, ajuta si implementarea unor noi injectoare.
Masina se comporta excelent in oras. Cutia de viteze este foarte bine etajata, cu treptele 1 si 2 relativ scurte, a treia destul de lunga si 5 si 6 de asemenea ceva mai apropiate. Cu o a treia treapta – sa-i spunem “de legatura”, Stepway poate rula foarte bine in primele trei rapoarte in orase si in ultimele trei in afara acestora. Spre exemplu, la 60 km/h, treapta a cincea presupune o turatie ce abia depaseste 1000 rpm, ceea ce nu o recomanda in oras. Iar a patra este potrivita doar daca, in functie de limita de viteza, ne stabilizam pe la 60-70 km/h.
Motorul prinde viata inca de la turatii reduse, masina simtindu-se, cel putin in traficul urban, foarte vioaie (la viteze mai mari dieselul isi mai pierde din chef). Un parcurs prin Bucuresti, in timpul saptamanii si in conditiile unui trafic si a unui stil de sofat absolut normale, a dus la afisarea de computerul de bord a unei cifre de 6,2 l/100 km pentru consumul mediu. Este adevarat, chiar cu butonul eco activat si respectand intocmai indicatiile asistentului de schimbare a treptelor, mi-e greu sa cred ca te poti apropia de cifra oficiala de 4,6 l/100 km, insa o coborare serioasa sub 6 l/100 km este mai mult decat plauzibila.
Situatia se schimba cand iesim din oras. Dat fiind ca Stepway este o masina inalta, iar in plus Logan-ul in sine, din considerente legate de spatiu, nu are o caroserie chiar aerodinamica, consumul creste proportional cu viteza. Stepway are in plus, pe langa garda la sol mai mare, si protectii suplimentare ale caroseriei, traverse de ancorare pe plafon si in general cam tot ce-l face sa arate atat de bine si de pregatit de aventura, detalii care isi cer tributul la drum lung.
Dau vina pe rezistenta aerului pentru ca, la 140 km/h pe ceas (real circa 135 km/h, verificat cu un sistem GPS), motorul ruleaza relativ relaxat, la 2.750 rpm. In functie de vant sau de diferentele de nivel, consumul se inscrie undeva intre valorile de 7,5 si 8 l/100 km. La 130 km/h insa (tot pe ceas, circa 125 km/h real), consumul de combustibil scade cu mai bine de o jumatate de litru la 100 km, adica salvati de o cafea pe un drum pana la mare, cu pretul unei intarzieri neglijabile.
La viteze de pana in 100 km/h, consumul este mult mai mic, insa totusi departe de cei 3,7 l/100 km/h anuntati oficial. Poate doar mentinerea unei viteze de pana in 70 km/h sa coboare cifra sub 4 l/100 km, insa nu vorbim de conditii normale de deplasare.
Un mare plus, din punctul meu de vedere, este aparitia in lista de echipamente (standard in cazul lui Stepway) a unui regulator de viteza, care va ajunge in curand pe toata gama si pe care il recomand indiferent de model. Sa recunoastem – Dacia nu a oferit niciodata o pozitie la bord foarte odihnitoare la drum lung, iar cruise-controlul ajuta foarte mult, mai ales ca poate fi utilizat pe orice drum interurban (uitati legenda conform careia este folositor doar pe autostrada).
Tinuta de drum
A fost prima data cand am condus un Stepway, dar nu m-am asteptat sa gasesc diferente majore la tinuta de drum in raport cu alte modele care folosesc platforma B0, avand in vedere ca este vorba cam de acelasi gabarit si o masa proprie apropiata etc. Am intalnit in testele realizate de alti colegi referiri (destul de vagi, este adevarat) cu privire la o modificare relativ importanta, in bine, a suspensiei. Nu am putut confirma acest lucru in comunicatul de presa oficial, care mentioneaza doar modificari la nivelul sistemului de directie, asa ca prefer sa fiu ceva mai rezervat la acest capitol. Promit sa aprofundez cu prima ocazie.
Sandero Stepway se conduce cam ca o Dacia normala, tinuta de drum fiind destul de bine “legata”. Suspensia este confortabila dar nu foarte ferma. Cum insa nici masina nu este foarte grea (1158 kg), compromisul se dovedeste inspirat in viata de zi cu zi. Garda la sol mai mare implica o sensibilitate sporita la transferul rapid de mase stanga/dreapta, dar iar, greutatea tinuta sub control este si aici un avantaj, facand ca reactiile sa fie usor de intuit. Un plus notabil tine de disponibilitatea in echiparea de serie a unui sistem de control al stabilitatii, care poate scoate soferii mai energici din situatii neplacute.
In regim de autostrada, 140 km/h este o viteza la care automobiulul poate rula relaxat, insa care necesita uneori mici corectari ale directiei. Inca o data 130 km/h s-a dovedit o viteza de croaziera excelenta pentru Stepway, pentru ca in acest caz zgomotul scade sensibil si deja nu mai sunt necesare acele corectii.
In afara asfaltului, comportamentul lui Stepway este la nivelul oricarui SUV mic sau compact – evident, atata timp cat nu exista probleme de motricitate. Suspensia filtreaza bine neregularitatile, nu exista zgomote suspecte, iar parcurgerea unui drum de pamant (ca cel din imagini) cu viteze de 50-60 km/h nu compormite sensibil confortul interior. Capacitatile de trecere sunt de asemenea destul de bune, datorita dimensiunilor compacte, garzii mare la sol, consolelor relativ scurte si masei proprii destul de mici. Ornamentele de protectie ale caroseriei, desi aduc in primul rand avantaje de ordin stilistic, pot fi de folos atunci cand se ruleaza in zone bogate in vegetatie.
Preturi si echipamente
In versiunea diesel, Sandero Stepway costa 12.350 euro, cu TVA inclus. Nu este putin, insa, dupa cum am spus deja, lista de echipamente standard este destul de bogata, incluzand cam tot ce este mai bun din noua gama Logan/Sandero. Practic, singurul “echipament” optional pe care l-am identificat in configuratorul lui Stepway este harta Europei (standard navigatia include doar harta Romaniei), pentru 100 de euro. Nici macar alegerea vopselei, din paleta relativ redusa de patru nuante, nu costa nimic. De fapt, singura optiune relativ importanta care nu exista pentru Steway este comanda electrica a geamurilor din spate.
Desi dieselul mi s-a parut foarte potrivit spiritului de “aventurier” al lui Stepway, nu trebuie uitata nici versiunea echipata cu noul motor pe benzina de 0,9 litri si 90 CP, care costa cu 1400 de euro mai putin (10.950 euro). In anumite cazuri, aceasta poate fi o achizitie mai bine justificata (spre exemplu in cazul unui rulaj anual de circa 10-15.000 km). Insa mai multe despre acest motor vom povesti cu ocazia unui test viitor.
Cat despre evolutia gamei, este clar ca nu mai vorbim de automobile strict rationale, Dacia avansand mult spre normalitate in ceea ce priveste designul, perfomantele, echipamentele disponibile si mai ales atmosfera la bord. Practic, singurul capitol la care am observat o “stagnare” tine de comportamentul rutier, care nu pare ca s-a modificat prea mult – ceea ce, ca si pana acum, ii va multumi pe unii si intrista pe altii.
Permite-mi sa ma inclin cu respect pentru test. A fost unul ca la carte, bravo si la cat mai multe teste. Ai spus din “fericire” bine ca ai testat Stepway, pentru ca in acest moment, dupa mine Stepway este foarte reusit, ce ii lipseste, ar fi un sistem 4×4 exceptional… adica nu ar strica sa fie un competitor pentru Polo Crosscontry, SX4, Panda, etc.
Asta cred eu ca ii lipseste in principal, apoi deh imbunatatiri atat la interior cat si la exterior, precum si la motorizari ar mai fi.. loc de mai bine tot timpul se gaseste.
Felicitari pentru test, mi-a placut mult !
Ca tot am vorbit de SX4 avem si noi un real competitor in aceasta nisa din pacate cam limitata cum a spus si OVIDIU din prisma lipsei tractiunii integrale.lipsa unor materiale mai bune motivata de faptul ca aceasta masina ar intra mai mult prin coclauri este praf in ochi …….si nu in cabina. Vestea buna este ca va aparea in sfarsit dacia de mic litraj si o berlina mare in competitie cu octavia.
O masina reusita, cea mai faina din gama Dacia, alaturi de Duster.
Culoarea asta ar merge perfect pe Duster.
Bravo, Dacia, asteptam si alte noutati, poate un Duster King Cab sau un Pick-up (as prefera tot pe baza de Duster, nu pe Dokker).
Abia astept Drive Test la Logan Break.
Este cel mai complet, comprehensiv si detaliat test pe care l-am citit al noului Sandero/Logan. Nu pot sa zic decat Bravo cu B mare. Masina este draguta, intr-adevar, atmosfera la interior este mai placuta. Eu am mers cu Sandero normal cu motorul in 3 cilindri cu 90 de cai si pot spune ca mersul este agrabil. Poate ca se aude cam tare acel tronc la trecerea peste gropi, inca senzatia in masina nu e ca suspensia nu si-ar face treaba. Si sistemul touch e dragut, dar mie mi s-a parut ca trebuie sa apesi cam tare cu degetul. Masina reusita, astept breakul pe viu:)
@Ovidiu Mersi, am zis si “din pacate” pentru ca sunt tare curios de noul motor de 0,9 l
Citesc frecvent presa de specialitate din UK si in ciuda interiorului din materiale nu togmai placute masina este mult laudata,motorul de 0,9 de asemenea (eu l-am condus in test drive, nu spun ca nu mi-a placut dar nici nu ma determinat sa imi schimb proasta impresie despre aceste motoare).daca ar fii fost echipat cu MPi-ul de 1,6 ok dar pentru o diferenta de doar 800 de euro cred ca se merita mult mai seriosul motor diesel.
Cu adevarat este un articol bine realizat.
Felicitari !
“Criticile pot fi constructive”. Ma refer mai ales la detaliile din pozele 17-18.La o masina de test , ca noua….si fara a fi Circotas nu are ce cauta rugina pe sistemul de evacuare si mai grav si pe arcului de suspensie .Asta fiind problema si la vechile modele ale acestei platforme.
Cit despre 4×4 am spus si eu dupa primul MCV ca ar fi picat bine si nu ma asteptam ca nici pe noile modele sa nu fie ,nici macar pe Stepway…!? Eu nu am bani nici de un 4×2 dar totusi cit poate costa un sistem 4×4 pe o platforma deja consacrata si cu fiabilitate dovedita pina la urma ?
D-l Dan ,daca prindeti o masinu de la Dacia echipata cu motorul “micul turbo” , va rog sa faceti o referire si la ce se intimpla cu elasticitatea si / sau consumul motorului cu 4 persoane la bord.Pe Fiesta am fost dezamajit ca sa dus de ripa tot.
In acest test sint interesante si mi-au placut detaliile legate de comportamentul masini la 130-140.
Felicitari si fotografului pentru cadrele detaliate alese in toata galeria foto!
Exact despre elasticitate am vrut sa zic si eu ,,profiBv ” din experienta stiu ca motoarele de 1,4 si apoi 1,2 sant nu puturoase deadreptul ipotente cand vine vorba de capacitatea maxima de incarcare.Sigur ca cine va cumpara stepwey va infrunta direct…doar jungla urbana..si deobicei va fii singur in masina. dar daca taranul neamt mare viticultor va avea nevoie de a transporta ceva romani la munca , vitei de vie , de pe dealurile germaniei si va avea nevoie si sa tracteze o remorca…cu …. de toate,ca in viticultura trebuie sa transporti de toate ciorciobutele. Una la mana , motor mic , doi lipsa tractiune 4×4 care macar ar ajuta. pariez ca eu as putea cu un diesel de 1,5L sa tractez un peridoc cu barca plus inca 4 prieteni cu tot cu scule de pescuit. P.S. SI EU APRECIEZ CALITATEA DEOSEBITA A ACESTUI TEST …LA MAI MULTE.
@calator Diferenta in cazul lui Stepway este de 1400 de euro
@ProfiBV Am retinut, cand vom avea masina la test o vom incerca si in sarcina
Domnule Dan …si la 1400 , consider ca cine cumpara masina pentru munca ( si nu pentru iesire la iarba verde cu familia), poate si merita sa plateasca pentru ceva putere.Masina este ideala clar! a-ti realizat un test deosebit si asteptam cat mai curand si cu logan-ul .
Din “pacate”, ati avut o surpriza placuta, sarind din Logan in Sandero, si Stepway pe deasupra! Intradevar cea mai frumoasa masina a Daciei, alaturi de Duster, dar el este un pic “invechit”.
Pe marginea testului dvs, comparativ cu cel facut de mine, nu la fel de lung si edificator, pentru mine, as face cateva mentiuni:
– nu inteleg evaluarea la 140 km/ora. Este superioara celei mai mari limite legale, si in Romania sunt sub 10% drumurile care-ti permit rularea la acesta viteza in siguranta (excludem dementii pentru care ceilalti nu conteaza…)
– nu stiu daca contorul de consum este pentru valoarea medie sau instantanee. Daca este vorba de medie, din experienta mea cifrele se ajusteaza dupa parcursuri relativ mari, de sute de km. Valorile scazute se pot obtine la rularea in palier (viteza constanta, fara factori perturbatori, cum ar fi vant lateral sau din fata). Orice conducere mai energica exclude economia. Ar mai fi de adaugat aici ca la masini sub un parcurs de 4000 km, consumurile sunt departe de ce scrie in carte, asa ca ar fi de repetat acest test pe o masina cu un astfel de parcurs.
– referitor la motorul 0,9 turbo, sau mai bine zis de masina echipata cu aceasta varianta, pe mine nu m-a multumit ca reactii (necesitatea unei turatii de schimb de cca 2500 de rotatii pentru reactii evidente), insa inclin sa cred ca e o deficienta de “mariaj” cu cutia de viteze, care nu permite performante notabile de demaraj, consum, etc. Fara s-o conduc, prefer din start varianta diesel de 90 de cai (acum am o masina cu motor 1,6tdci de 90 de cai, foarte ok pentru mine ca si perfomante).
– nu am inteles niciodata necesitatea geamurilor electrice pe spate, decat ca o suma in plus pe care o dai constructorului cam degeaba! Se folosesc foarte rar sau deloc, nici nu vad de ce, avand AC!
– concurenta cu Suzuki SX4 este evidenta, insa echiparea cu 4×4 va conduce inevitabil la cost de vanzare mai mare cu cel putin 1000 de euro si cifre de consum superioare. Pentru cine e neaparat fan integrala, exista Duster.
– Stepway este clar un “crossover”, adica arata ca un SUV, dar nu e; cine vrea un SUV, are la dispozitie Duster.
– am vazut aici comentarii de “masina pentru munca”. Cred ca Dacia ofera acum mai multe variante pentru scopuri diverse. Stepway, cred eu, se doreste a fi o masina pentru familii tinere, cu spirit de aventura si cu ceva simt estetic. Pentru munca exista Dokker, Dokker-van, pick-up-ul…
– revin iar la performante si consum, vis a vis de capacitate maxima de incarcare (4 persoane, bagaje, etc). Apreciez ca unei masini i se intampla, daca nu e masina de serviciu pentru echipe de interventii, cam 10-15% din timpul de utilizare in astfel de conditii. Oricum valorile din carte sunt medii, nu in conditii de greutate maxima, vant din fata, AC functionand la 45 de grade afara. Deci, hai sa facem aprecierile in consecinta. Cum cineva vorbea de Fiesta 1,0 turbo, parerea mea este ca e mare diferenta fata de 0,9 turbo de la Dacia: se conduce ca un diesel, treptele se schimba fara probleme la 2000 de ture si masina are vlaga. Cum motoarele sunt comparabile (nu identice), de aici si concluzia mea ca vinovata este etajarea cutiei de viteze.
Teste placute in continuare, si drumuri fara evenimente!
@wador Evaluarea la 140 km/h este exclusiv pentru circulatia pe autostrada. In 17 ani de cand am permis am condus sute de masini, dar nu am la activ decat doua amenzi si un avertisment pentru depasirea vitezei maxime, astfel incat sunt ultima persoana care va recomanda vreodata incalcarea legii. Viteza in cauza nu este nici legala si nici ilegala, pentru ca intra intr-o bresa a codului rutier, lasata voluntar pentru a se evita unele probleme care tin de erorile instrumentelor de masurare. Astfel, desi viteza maxima este indicata ca avand o anumita valoare, cea mai “usoara” contraventie referitoare la depasirea acesteia se aplica atunci cand se constata: “depasirea cu 10-20 km/h a vitezei maxime pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatata, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate si verificate metrologic”. Mai mult, la orice automobil exista o eroare a vitezometrului, care, cel putin in cazul lui Stepway, face ca la 140 km/h pe ceas viteza reala sa fie de circa 135 km/h, pentru care niciun echipaj de politie nu te va baga in seama
Iar referitor la cifrele de consum comunicate de mine, sunt pur orientative si se refera la un stil de condus normal (pe de o parte evit sa conduc economic o masina de test pentru ca n-ar reflecta realitatea. pe de alta nici nu sunt agresiv in trafic). Iar in regim de autostrada cifra comunicata a fost cea medie afisata de computerul de bord dupa circa 20 de km, dus-intors, cu regulatorul de viteza activat. In orice caz, nu vei gasi aici “ajustari” ale unor cifre reale, in scopul de a avantaja sau, dimpotriva, discredita vreo anume marca sau vreun anume model.
@Dan Scarlat Multumesc pentru raspuns! Chestia cu marja de 9 km/h acceptati in plus fata de limitele legale o stiu si o practic si eu, astfel incat, atunci cand conditiile permit, rulez cu 59 in localitati si 109 in afara (vorbesc de ce vad eu pe vitezometru). Referitor la trecerea cu vederea din partea “vanatorilor”, depinde de dispozitia respectivului! N-am mai avut o amenda din cauza vitezei din aprilie 2007, cand ma intorceam dintr-o plimbare la Orsova cu proaspat achizitionatul Ford Fusion (1,6 tdci, 90 CP, destul de apropiat de motorul testat de dvs), si in Tr Severin am fost sanctionat cu puncte si financiar pentru 62km/h! Folosesc insa, detector de radar de 9 ani, si m-a scos de multe ori din necaz, chiar si cu radarele noi. Atunci, uitasem sa-l pornesc… Numai bine!
in cea mai mare parte sunt perfect de acord cu ceea ce ati spus despre stepway.mai ales in ceea ce priveste directia. eu sunt posesorul unui stepway cu motorizarea de 0,9 benzina.de curand am avut ocazia sa-l testez pe drum mai lung (adica Oradea-Mizil si retur). Nu pot sa spun ca am avut probleme, masina comportandu-se f bine. Pe autostrada, am pus cruise-controler-ul setat pe 120km/h. a functionat f bine, avand nevoie de interventia mea doar la urcare, unde in viteza a V-a nu avea destula forta pentru a urca. ( e vorba de autostrada Gilau-Campia Turzii). La coborare, la 122km/h se simtea cum franeaza.Pana acum, tot nu am reusit sa-mi dau seama de ce acel indicator pentru schimbarea vitezei ma pune sa schimb din a IV-a in a V-a, iar cand o fac, mototul are cam 1400-1500 de rpm si se simte cum merge subturat. Concluzia mea a fost ca indicatorul nu prea trebuie bagat in seama. Despre consum pot sa va spun ca a fost de 5,5 l/100km cu o viteza medie de 64,4.Asta in conditiile in care la plecarea din Oradea avea la bord cca 1100km parcursi. Din acest motiv(adica rodajul neefectuat inca)nici nu am vrut sa merg cu viteza exagerata. Dupa instructiunile primite la achizitionare, pana la 1000km nu e sanatos sa se circule cu viteza mai mare de 130km/h.Cat despre consumul in oras, pot sa va spun ca inainte de aceasta deplasare imi indica 7,6-7,7/100km , iar acum a scazut la 6,2. Daca va mai pot ajuta cu alte informatii, cu cea mai mare placere!
sa fii sanatos si sa auzim numai lucruri de bine de la a ta masina
@ madnr1 As avea cateva intrebari, daca nu e deranj!
Cum ai determinat acea viteza medie? E cea data de calculatorul de bord sau ai calculat-o tu? Oricum e o medie suprinzator de ridicata, ceea ce presupune ca ai mers cu viteze destul de ridicate! Daca asa e, inseamna ca 5,5 e un consum foarte bun (in opinia mea)! Dupa ce am depasit 110 km/ora (vorbesc de masina mea), adio consum economic! La fel e si cand mergi cu rapidul, in loc de accelerat: suplimentul de viteza e extra! As fi curios sa ne spui o concluzie si dupa ce ai depasit 4-5000 de km parcursi, cand se mai “lasa”… Drumuri bune, fara evenimente!
@madnr1 Felicitari pentru achizitie, s-o folosesti cu placere! Orice informatie despre modul in care se comporta in timp masina ar trebui sa ne fie de folos, mai ales daca exista cititori care se gandesc s-o achizitioneze.
Va multumesc pentru urari, in primul rand ! Acum am sa incerc sa raspund la intrebari:da, viteza medie e aratata de comp de bord. Inspre Mizil, am calatorit noaptea, am resetat comp de bord la plecare, pentru a putea vedea cat mai real toate datele de la un drum lung.La sosirea in Mizil, atat imi indica la bord. La intoarcere, am calatorit ziua, dar consumul si viteza medie, au ramas aceleasi. Dupa cum am mai spus, am pornit din Oradea pe la 21,30 si am ajuns la destinatie la 06,30. Ce intr-adevar nu am verificat, au fost nr. de km parcursi. In mare ar fi cam 600 dus si 600 intors.In localitati am circulat pana in 60 (mai aproape de 60 decat de 50) iar in afara localitatilor , cu 110-115. Pe autostrada Gilau-Campia Turzii , am activat cruise-contrul-ul si l-am setat pe 120 km/h. Acum imi arata un consum de 6,3 si 54 km/h.Asta in conditiile in care circul cel mai mult in oras. ca si comparatie lucrez pe un fiat doblo de 4 ani, motor de 1,3 diesel, fac in medie intre 70 si 120km/zi, consumul e la 6 si viteza medie 32km/h. Pe timp rece, nu am reusit sa scot mai putin de 7,2/100. pe timpul verii, reusesc sa-l tin intre 5,2 si 5,5. Toate astea in oras cu rare iesiri in afara, maxim 2-3/ luna. Daca va mai pot ajuta si cu alte informatii, cu cea mai mare placere si scuze pentru acest raspuns intarziat. PS: am gasit un lucru, care cel putin pe mine ma cam deranjeaza. In timp ce semiaripile pe fata au complet protectie de plastic contra apei si depunerii de noroi de la roti, se pare ca pe spate s-a terminat materialul si nu au putut sa acopere peste tot :-p
Domnule Wador….in germania sant multe dacia cumparate expres pentru a munci cu ele si nu sant dokker van sau pick up. Vad nenumarate logan mcv sau sandero(stepwey uneori ,si mult mai putine duster new entry) care transporta diferite materiale scule unelte, unele uneori in interior , alte ori in cate o remorca. Deci acestea sant de munca.V-am inteles ca vroiati sa spuneti ca Dacia face masini moderne eu pomenisem doar de utilitate si practibilitate. ……Domnule ,, madnr1””” . Nu are nimic atata timp cat materialul este bine prelucrat normal pe fata sa existe caronajul ala de plastic protejeaza el ceva dar pe spate nu este nevoie !
cum dacia intra in competitie cu octavia? cind vreodata?
@bodi Dacia si Octavia nu cred ca pot fi comparate, in primul rand pentru ca Dacia e o marca, sub care se produc diverse modele, iar Octavia este un model al altei marci! Tehnic vorbind, inclusiv a clasei de masini la care se incadreaza, Dacia nu are un competitor pentru Octavia, care deja tinde sa echivaleze Passat-ul lui VW. Daca vrem sa facem o comparatie, punem alaturi gama Logan- Sandero langa Fabia, unde Fabia, din punctul meu de vedere, poate sta la coada cozilor: mica, cu un aspect grotesc, prin adoptarea stilului Octavia, cam fortat pentru dimensiunile astea, iar ca pret nici nu are rost sa intram in discutie! Singura optiune pe care (sper, doar, inca) Daci n-o ofera e climatronic-ul, insa o Fabia cu navi nu stiu sa existe, iar daca echipezi una cu dotarile lui Stepway, te apropii sau depasesti 20000 de euro, iar de banii aia chiar iti poti lua o masina buna, nu o boxa pe roti… Daca revenim la Octavia, in ultima prezentare, cred ca au pierdut un pic uzul ratiunii in ceea ce priveste preturile, care sunt deja echivalente cu VW!!! 25000 de euro pe o Octavia?!?!? Valeu-valeu… Dar poti sa mai astepti un pic, pentru ca iar, ca de altfel din 2004 incoace, de cand a aparut Logan-ul, VW lucreaza la un concurent pentru el… n-au trecut decat 9 ani, dar s-ar putea sa le iasa… Rapid doar arata ieftin, dar nu e…