Geneva 2013: Noul Lamborghini Veneno – Doar pentru 3 alesi

In ultimii ani, Lamborghini ne-a obisnuit cu modele extreme, produse in serie incredibil de mica. Sunt masini extrem de rare, care celebreaza ceva, fie aniversarea marcii, fie bagajul tehnologic. Exact acesta este cazului noului Lamborghini Veneno, o masina creata cu ocazia aniversarii de 50 de ani de existenta a marcii italiene.

Bolidul italian arata aproape ireal dintre multimea de linii dure care-i creioneaza caroseria. Ai senzatia ca a aparut dintr-un film bun de animatie, dar realitatea e alta. Lamborghini Veneno este o masina omologata pentru drumurile publice, poate fi folosita ca orice alta masina pe drum, dar cu sanse reale in competitiile auto, spun italienii.

Lamborghini Veneno art1 Geneva 2013: Noul Lamborghini Veneno   Doar pentru 3 alesi

Va intrebati deja ca-i cu acest nume ciudat… e tipic pentru Lamborghini. Veneno este numele unui taur, de fapt unul dintre cei mai agresivi si rapizi tauri de lupta, care a ucis in 1914 un toreador al carui nume nu-mi spune nimic.

Ce socheaza la noul Lamborghini Veneno este designul. Arata incredibil de aglomerat si agresiv, te pierzi efectiv in multitudinea de suprafete, cred ca-i una dintre cele mai “nebune” masini create vreodata. Si Lamborghini spune ca nimic nu-i intamplator, tot ceea ce vedeti este pentru aerodinamica. Va ramane in istorie mai mult decat orice Lamborghini de pana acum, asta-i senzatia mea.

Lamborghini Veneno art2 Geneva 2013: Noul Lamborghini Veneno   Doar pentru 3 alesi

Motorul este acelasi V12 de 6,5 litri de pe Aventador, dar puterea maxima este impinsa pana la 750 CP (de la 700 CP, cat ofera pe Aventador). Cutia de viteze este aceeasi de pe Avendator (ISG, cu 7 trepte), iar trenul de rulare a fost adaptat pe noul Lamborghini Veneno. Bolidul italian ajunge la 100 km/h in doar 2,8 secunde, cu ajutorul tractiunii integrale, iar viteza maxima este de 355 km/h.

Pentru caroserie s-a utilizat multa fibra de carbon, astfel ca Lamborghini Veneno are o greutate de doar 1,45 tone, fiind cu 125 kg mai usor decat Aventador.

Lamborghini Veneno art3 Geneva 2013: Noul Lamborghini Veneno   Doar pentru 3 alesi

Si daca tot arata ca fiind de pe o alta planeta, iata si cifrele de productie. Doar 3 exemplare Lamborghini Veneno vor fi produse, toate fiind deja vandute unor clienti care au platit 3 milioane de euro (fara taxe), pe o masina pe care nu cred ca au vazut-o inainte.

Exemplarul expus la Geneva poarta numarul “0” si este modelul de test al celor de la Lamborghini.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.