Kia Optima – Preturi in Romania

A debutat inca de anul trecut in Romania, dar mi-am dat seama ca n-am discutat despre ea. Este vorba de Kia Optima, “sora” de platforma a lui Hyundai i40, modelul de clasa medie cu care coreenii vor sa tenteze cumparatorii de Insignia, Mondeo, Passat si alte berline din aceasta clasa.

Nu cred ca vor reusi mare lucru in Romania, dar Kia Optima arata bine, probabil este si lucrata bine, ofera cam tot ce trebuie sa ofere o berlina medie, mai putin o gama de motorizari. In Romania, Kia Optima vine cu un singur propulsor si nici pe piata europeana nu sta neaparat mai bine din punct de vedere al diversitatii la acest capitol.

Kia Optima art1 Kia Optima   Preturi in Romania

Kia Optima poate fi cumparata la noi doar cu motorul turbodiesel de 1,7 litri CRDi, cu 136 CP. Acesta ofera performante decente, putand fi cuplat fie la o cutie de viteze manuala, cu 6 trepte, fie la una automata, tot cu 6 trepte.

Pretul de pornire este de 19.784 euro pentru echiparea Classic, cu cutie manuala. In aceasta versiune, Kia Optima atinge 100 km/h 10,3 secunde, iar viteza maxima este de 200 km/h. Consumul mediu oficial inregistreaza 5,1 litri/100 km.

Kia Optima 41 Kia Optima   Preturi in Romania

Daca se doreste cutia de viteze automata, pretul creste cu putin peste 1.000 euro, dar performantele dinamice si de consum sunt penalizate serios. Se adauga 1,3 secunde din timpul de accelerare pana la 100 km/h, iar consumul urban este cu aproape 2 litri/100 km mai mare, cel mediu crescand cu 1 litru/100 km.

Cum sta vis-a-vis de concurenta? Pretul de pornire este cu 4.000 euro mai mic decat al unui Passat cu motorizare similara ca putere (2 litri TDI, 140 CP), cu 5.000 euro mai mic decat al Insigniei cu motor de 2 litri si 130 CP si cu 5.500 euro mai mic decat al lui Ford Mondeo  cu motor de 2 litri TDCi si 140 CP.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.