Mercedes S-Klasse – Istoria luxului in imagini

Pentru ca se apropie lansarea noului Mercedes S-Klasse, nemtii ne arata o galerie foto cu toate generatiile S-Klasse produse de-a lungul timpului, inca de pe vremea cand numele S-Klasse nu exista la nivel comercial.

Modelul de lux al celor de la Mercedes, cel care vine intotdeauna cu cele mai noi tehnologii din portofoliul marcii, a debutat in anul 1951, cand nu se numea S-Klasse, ci 220. In acelasi timp, nemtii au produs si modelul 300, la acea vreme cea mai mare si mai rapida masina de serie din Germania. A fost si masina preferata de cancelarul german Konrad Adenauer.

Mercedes S Klasse photo history art1 Mercedes S Klasse   Istoria luxului in imagini

O noua generatie a debutat in 1954, sub numele 220, iar urmatorul model si-a facut aparitia in 1959, fiind caracterizat de acele aripioare tipice masinilor americane din acea perioada.

A urmat modelul 600, in 1963, disponibil si cu ampatament marit si in versiune landaulet. Doi ani mai tarziu a fost randul unui nou model, al carui varf a fost 300 SEL 6.3, lansat in 1968, echipat cu un puternic V8.

In 1972 a debutat primul model care a purtat denumirea oficiala S-Klasse. In 1978, aceasta generatie a devenit primul model de productie care oferea sistem ABS. Urmatoarea generatie S-Klasse a aparut in 1979 si a fost echipata cu airbag pentru sofer (1981). Airbag-ul pentru pasager a fost oferit incepand cu 1988.

Mercedes S Klasse photo history art2 Mercedes S Klasse   Istoria luxului in imagini

Ajungem acum la un model pe care-l stiti, chiar daca-l vedem deja foarte rar. Generatia S-Klasse care a debutat in 1991 este recunoscuta pentru masivitate si pentru motoarele V12. A fost prima berlina Mercedes echipata cu V12, vorbim despre modelele 600 SE si 600 SEL. Din 1995, in premiera mondiala, versiunile cu motoare V12 au fost echipate standard cu sistemul ESP.

Penultima generatie a aparut in 1998, cu o schimbare substantiala de design, la nivelul masivitatii si formelor. Avea deja sisteme precum Comand, Distronic, ABC (Active Body Control) si sitemul Pre-Safe (incepand cu 2002).

Mercedes S Klasse photo history art3 Mercedes S Klasse   Istoria luxului in imagini

Ultima generatie, care va iesi anul acesta la pensie, a debutat in 2005 si a introdus alte cateva premiere. A avut in gama primul hibrid S-Klasse, modelul S 400 Hybrid fiind primul hibrid de productie echipat cu baterii litiu-ion.

Acum asteptam noua generatie, care promite lux extrem, mai ales ca va trebui sa tina si locul recent disparutei marci de superlux Maybach.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.