Rolls Royce Wraith – cel mai puternic Rolls ni se prezinta in detaliu

Desi in esenta nu este altceva decat un coupe pe baza lui Ghost, noul model al marcii britanice se diferentiaza stilistic de acesta, dincolo de configuratia de coupe. In fata, grila radiatorului este mai mare si mai proeminenta, iar parasocul a fost redesenat. La fel, in partea din spate toate detaliile sunt similare ca aparenta, dar au un profil ceva mai reliefat la coupe.

Wraith este in continuare foarte masiv, insa designerii au incercat sa-l faca mai dinamic. Inaltimea redusa cu 43 mm se datoreaza aproape exclusiv coborarii plafonului. Parbrizul este de asemenea mai plonjat, ceea ce a necesitat implementarea unui al treilea geam lateral in zona montantului frontal, facandu-se astfel legatura si cu Phantom Coupe.

Rolls Royce Wraith art1 Rolls Royce Wraith – cel mai puternic Rolls ni se prezinta in detaliu

Noul model este si mai scurt (cu 130 mm) dar si mai lat decat Ghost (cu 40 mm). Ampatamentul s-a redus si el, cu 183 mm.

Rolls a ales o silueta de tip fastback in locul uneia clasice cu trei volume, poate pentru a face o diferenta clara intre acesta si celalalt coupe al gamei. Ceea ce nu suna rau… cel putin in teorie. In practica insa, masina imi lasa o usoara impresie ca se putea mai bine. Montantul spate este foarte masiv si arata nenatural din anumite unghiuri.

Rolls Royce Wraith art2 Rolls Royce Wraith – cel mai puternic Rolls ni se prezinta in detaliu

Este adevarat, ornamentul metalic supradimensionat care incadreaza geamurile laterale are rolul sau in a mai “indulci” ansamblul, iar lipsa montantului central pluseaza la rafinament. Nu in ultimul rand, un posibil cabriolet pare mai greu de declinat acum.

La interior, in timp ce plansa de bord sau consola centrala par neschimbate, fetele de usi au primit un design specific, care, cel putin in versiunea prezentata in imaginile de presa, include un urias ornament de lemn. Plafonul dispune de acelasi tratament “stelar” ca in cazul lui Phantom Coupe.

Rolls Royce Wraith art3 Rolls Royce Wraith – cel mai puternic Rolls ni se prezinta in detaliu

Motorul este un V12 twin-turbo care dezvolta 624 CP si 800 Nm (inca de la 1500 rpm), cuplat la o transmisie automata cu opt trepte. Viteza maxima este limitata la 250 km/h, dar acceleratia 0-100 km/h a coborat pana la 4,6 secunde, facand din Wraith cel mai performant Rolls Royce din toate timpurile.

Rolls Royce Wraith art4 Rolls Royce Wraith – cel mai puternic Rolls ni se prezinta in detaliu

Tinuta de drum a fost de asemenea atent studiata. In raport cu Ghost, noul model are ecartamentele marite si un centru de greutate mai coborat. Suspensia pneumatica beneficiaza de un control inteligent, un computer adaptand reactia acesteia o data la fiecare 2,5 milisecunde, in functie de informatiile primite de la senzorii care burdusesc automobilul. Desigur, asta nu inseamna ca Wraith va avea vreo legatura cu comportamentul rutier al unei masini sport veritabile, insa Rolls promite ca este mai dinamic decat alte produse ale marcii.

 

 

 

 

 

Despre autor

Pasionat de automobile de pe vremea cand mai repede vedeai pe strada un Buick decat un BMW - de unde si atractia deosebita pentru masinile americane clasice. Jurnalist auto din anul 2000, de cand a colaborat in special cu revistele Auto Test, Auto Mondial si Autoshow.