Toyota FT-86 Open Concept – japonezii testeaza piata pentru un cabriolet sportiv

La cateva saptamani dupa prima schita prezentata de Toyota cu versiunea cabrio a sportivei compacte GT-86, iata ca ne sunt prezentate primele fotografii oficiale.

Dimensiunile exterioare sunt similare cu ale coupe-ului. Suspensia si directia sunt de asemenea neschimbate, iar sub capota gasim acelasi motor “boxer” de 2 litri si 200 CP. Nici formele interiorului nu au fost alterate, dar combinatia de materiale este una originala, creata special pentru acest concept de un centru de design al lui Toyota din Milano.

Toyota FT 86 Open Concept art1 Toyota FT 86 Open Concept – japonezii testeaza piata pentru un cabriolet sportiv

Desi nu exista nicio fotografie cu plafonul ridicat, Toyota anunta ca a folosit un soft-top (cu luneta din sticla), pe de o parte pentru a se feri de cresterea in greutate, pe de alta pentru a nu limita foarte mult din spatiul destinat pasagerilor din spate sau bagajelor.

Momentan, comunicatul de presa lasa impresia ca este vorba mai mult de un studiu de design, in care nu s-a investit foarte mult din punct vedere al modificarilor structurale. Desi filmuletul de prezentare ne arata automobilul ruland pe sosea, se pare ca sasiul nu a fost corespunzator rigidizat, in orice caz nu cat pentru ca modelul sa intre direct in productie. Acesta este si motivul pentru care Toyota nu a furnizat informatii exacte cu privire la masa proprie si, implicit, la performantele rutiere.

Toyota FT 86 Open Concept art2 Toyota FT 86 Open Concept – japonezii testeaza piata pentru un cabriolet sportiv

Constructorul mentioneaza ca versiunea coupe a fost din start gandita pentru a fi declinata si intr-un cabriolet, dar ca dezvoltarea pana la nivel de detaliu se va face doar in urma rectiilor publicului care vor dicta, sau nu, intrarea in productia de serie.

Acum, nu cred sa fie vreun pasionat care sa nu-si doreasca un astfel de model pe sosele. Doar ca opinie personala, mi-as fi dorit o abordare mai apropiata de un roadster, chiar si cu pretul compromiterii celor doua locuri, si asa destul de inghesuite, din spate. Si asta privind exclusiv prin prisma designului exterior, care ar fi putut fi mai incisiv.

Toyota FT 86 Open Concept art3 Toyota FT 86 Open Concept – japonezii testeaza piata pentru un cabriolet sportiv

Dar, in fine, un plus de utilitate nu strica niciodata, iar combinatia intre libertarea pe care o inspira un cabriolet si doza de “fun” pe care o livreaza GT-86 la sofat nu are cum sa fie altceva decat o reteta castigatoare.

Despre autor

Pasionat de automobile de pe vremea cand mai repede vedeai pe strada un Buick decat un BMW - de unde si atractia deosebita pentru masinile americane clasice. Jurnalist auto din anul 2000, de cand a colaborat in special cu revistele Auto Test, Auto Mondial si Autoshow.