Tricoul cu centura de siguranta imprimata – sau, un scurt istoric al prostiei soferilor

Constructorii auto investesc miliarde pentru ca automobilele sa obtina cinci stele de genul EuroNCAP, tocmai pentru ca soferii sa vada cat mai putine stele verzi in cazul unui accident.

Intre timp, soferii fug de centura de siguranta, mai ceva ca “necuratu’” de tamaie. Ca urmare, producatorii au inzestrat centurile cu functia de reglare pe inaltime, le-au pretensionat, le-au pus limitator de forta, ba chiar de curand au inceput sa le incorporeze si airbag-uri, pentru a fi cat mai eficiente si a se adapta la trupul fiecarui sofer cat mai bine. Dar nici asta nu i-a impresionat pe cei de la volan, vehiculandu-se repede teoria conform careia tocmai centura de siguranta este deseori de vina ca victima unui accident rutier nu a trait.

Tricou cu centura de siguranta imprimata 1 Tricoul cu centura de siguranta imprimata – sau, un scurt istoric al prostiei soferilor

Constructorii auto au prevazut centurile de siguranta cu sisteme de avertizare vizuala si sonora care amintesc soferului sa ancoreze centura. Parca sau pus paie pe foc! Soferii s-au iritat si mai tare. Asa a aparut o adevarata mini industrie a capetelor de centura pe care le fixezi in locul centurii propriu-zise ca sa nu te mai bata senzorii la cap. Si nici nu trebuie sa cauti prin cine stie ce piete obscure astfel de tinichele. Pur si simplu astepti la semafor si deodata iti bate un nene la geam si iti ofera produsul asta la un pret derizoriu. Si uite asa, in inconstienta ta, eviti marele discomfort al purtarii unei centuri de siguranta.

Da, dar tot a mai ramas o problema. Tot nu scapi de ochii vigilenti ai politistilor, mereu bucurosi sa-ti dea un autograf pe o amenda (de data asta pe buna dreptate!). Ghiciti cine a inventat un pacalici si pentru chestiunea asta?

Tricou cu centura de siguranta imprimata Tricoul cu centura de siguranta imprimata – sau, un scurt istoric al prostiei soferilor

Tocmai chinezii, pe care ii acuza toata lumea ca nu stiu decat sa copieze ce fac altii. Din pacate au inventat tricoul care are imprimata imaginea unei centuri de siguranta. Simplu, elegant, aproape ca ai putea sa il porti si in discoteca. Insa nu este nimic altceva decat o alta dovada ca uneori oamenii nu se lasa pana nu isi fac rau singuri. Si oricat ar dezvolta producatorii de masini sisteme de siguranta pasiva si activa, nu vor putea sa ne apere tocmai de prostia noastra.