Cum a fost testat noul Ford Transit Custom

Inainte de lansare, toate modelele noi trec printr-un infernal program de teste, pentru a descoperi eventuale probleme care nu apar la testele pe componente separate. Practic, constructorii reusesc sa simuleze in cateva luni rulajul pe care un utilizator normal l-ar face in multi ani.

Totul se testeaza la limita, in conditii pe care un sofer normal nu le aplica propriei masini. Insa constructorii trebuie sa nu aiba surprize, acestea numindu-se de obicei rechemari, care ii costa multe milioane de euro, plus probleme mari de imagine.

Cand vine vorba de vehiculele comerciale, testele sunt duse si mai departe. O masina ruleaza, sa zicem 20.000 km pe an. O utilitara poate ajunge lejer la peste 100.000 km pe an, pentru ca ea trebuie sa aduca bani. Si aduce bani cand ruleaza, nu cand sta. Si trebuie sa opereze cu costuri cat mai mici, deci nu trebuie sa cedeze.

Ford Transit Custom test Cum a fost testat noul Ford Transit Custom

Ati inteles ideea, acum sa vedem cum spune Ford ca a testat noul Ford Transit Custom, una dintre utilitarele de referinta in segment. Ei spun ca au reusit sa acopere in doar 6 luni rulajul pe care un utilizator normal l-ar face in 10 ani, in conditii grele.

Ford Transit Custom test 1 Cum a fost testat noul Ford Transit CustomIn afara de teste in conditii reale de temperaturi extreme, 40 grade Celsius in Dubai si – 40 grade Celsius in Finlanda, motorul noului Ford Transit Custom, cel de 2,2 litri Duratorq a fost testat in laborator, unde a trebuit sa mearga 46 de zile, continuu, in sarcina, fiind simulat un parcurd urban in conditii de incarcare. Acesta a fost doar un test in cadrul a zeci de mii de ore de teste pentru motor pe bancul de probe. Ford spune ca, in laborator, pot simula rulajul unui ciclu de viata de 10 ani, in doar 30 de zile.

Alte teste interesante:

- mentinerea vitezei maxime pe autostrada, timp de 2 luni, non-stop.
– 8-uri facute timp de o luna, non-stop.
– parcurgerea unui traseu prin de gropi si denivelari de mai mult de 5.000 ori.
– rulajul prin balti de noroi si sare, plus “parcarea” in camere cu umiditate mare, timp de 12 saptamani.

In urma acestui program de teste, Ford spune ca a facut peste 100 de modificari noului Ford Transit Custom.

 

 

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.