Detroit Electric SP:01 – Cea mai rapida masina electrica de serie

Detroit Electric, un brand care n-a mai produs nimic de mai bine de 70 de ani, a renascut in stil mare, cu cel mai rapid model electric de serie din lume, dupa spusele lor.

Poate n-o sa credeti, dar o companie americana a produs modele electrice, in America, inca din 1907, nu departe de originile automobilului. Masinile lor, produse in Detroit, aratau initial ca niste trasuri, aveau propulsie strict electrica, cu circa 130 km autonomie, dar viteza maxima de doar 30 km/h. Nu se punea atunci problema ecologiei, ci conta avantajul de a nu mai da la manivela ca sa pornesti motorul cu aprindere interna.

Iata ca brandul Detroit Electric revine, si o face cu un model care taie putin din avantul luat in ultimii ani de Tesla Roadster. Modelul Detroit Electric se numeste SP:01, este bazat pe Lotus Exige si vine cu o caroserie din fibra de carbon si design usor modificat fata de modelul britanic de la care porneste.

Detroit Electric SP01 art1 Detroit Electric SP:01   Cea mai rapida masina electrica de serieDetroit Electric SP:01 are un propulsor de doar 201 CP, dar reuseste o acceleratie 0 – 100 km/h in doar 3,7 secunde, viteza maxima fiind la nivelul oricarei masini sport cu pretentii, 250 km/h. Desi cei de la Detroit Electric declara modelul SP:01 ca fiind cel mai rapid model electric de serie din lume, cifrele spun ca SP:01 este la acelasi nivel cu Tesla Roadster la nivelul acceleratiei pana la 100 km/h.

SP:01 are o autonomie declarata de 300 km, iar timpul de incarcare completa a bateriilor este de circa 4,3 ore, cu ajutorul unui dispozitiv special.

Detroit Electric SP01 art2 Detroit Electric SP:01   Cea mai rapida masina electrica de serieO inovatie interesanta consta in faptul ca bateriile modelului Detroit Electric SP:01 pot fi incarcate de la o priza normala, dar pot face si inversul, adica sa furnizeze energie pentru necesitatile locuintei, prin intermediul unei sistem patentat de cei de la Detroit Electric.

Masina este oferita intr-o editie limitata la doar 999 exemplare si vine cu o garantie de 3 ani si 30.000 mile (48.000 km). Va fi la vanzare in luna august la un pret de 135.000 dolari.

Detroit Electric SP:01 este primul model al acestui brand de la incetarea productiei in 1939, dar americanii promit si alte noutati, inclusiv modele si mai performante decat SP:01.

 

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.