Fiat Panda 0.9 TwinAir – De la Cape Town la Londra, in timp record

Ce faci cand oferi clientilor un motor nou, chiar unul cu 2 cilindri, de 0,9 litri, turbo, in conditiile in care stii clar ca exista prejudecati ample legate de fiabilitatea tehnologiei tale? Simplu, incerci sa dovedesti ca ai facut o treaba buna, un motor fiabil, printr-un maraton motorizat, care sa fie inregistrat ca record.

Fiat a reusit sa dovedeasca acest lucru, prin intermediul a doi britanici, care au batut recordul de timp pentru ruta Cape Town – Londra, la bordul unui Fiat Panda 0.9 TwinAir. Cifrele calatoriei sunt impresionante, la fel si masina, spune Fiat, care se mandreste cu faptul ca, desi a rulat continuu, in conditii deloc ideale, micul Fiat Panda n-a inregistrat nici o problema de natura tehnica.

Foat Panda 0.9 TwinAir Cape Town Londra art1 Fiat Panda 0.9 TwinAir   De la Cape Town la Londra, in timp recordPhilip Young si Paul Brace sunt doi jurnalisti britanici care si-au propus sa bata recordul de timp pe un traseu de 16.000 km, intre orasele Cape Town (Africa de Sud) si Londra. Partea cea mai grea a fost, evident, traversarea intregului continent african, pe drumuri care, in mare parte, n-au vazut asfalt. Pentru asta, cei doi au folosit un Fiat Panda echipat cu motorul de 0,9 litri, turbo, cu 85 CP. Singurele modificari s-au rezumat la scuturi pentru zonele joase, un rezorvor suplimentar, arcuri mai serioase si gura de aspiratie pentru aer montata pe plafon. In rest, masina de serie.

Foat Panda 0.9 TwinAir Cape Town Londra art2 Fiat Panda 0.9 TwinAir   De la Cape Town la Londra, in timp recordPentru a bate recordul, cei 2 au condus, in medie, cam 1.600 km in fiecare zi, cu o viteza medie de circa 65 km/h. Este impresionant, daca ne gandim la parcursul din Africa, continent care nu abunda in autostrazi, ci iti ofera deserturi prea putin prietenoase cu viteza.

Timpul total al parcursului a fost de 10 zile, 13 ore si 28 minute, cu peste 24 de ore mai putin decat vechiul record.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.