Ken Block, viralele si talentul de pilot

Periodic, pilotul american Ken Block, care s-a remarcat prin viralele sale spectaculoase, dar si prin participarea sa la X-Games sau WRC, ne mai incanta cu cate o noua filmare, asa, ca sa nu lase ciorba asta sa se raceasca.

Recunosc, as putea sa scriu cam despre orice care are tangenta cu domeniul auto, mai putin despre motorsport, care nu ma intereseaza dintr-un motiv foarte simplu: ii invidiez pe piloti, vreau si eu sa ma joc cu masinile lor puternice si eventual sa mai fiu si platit pentru asta, iar a fi un simplu privitor nu ma incanta deloc. Mai ales ca in Romania sunt o groaza de piloti care in loc sa multumeasca divinitatii ca au avut sansa de a face ceea ce le place, cauta orice ocazie pentru a se plange despre lipsa de bani sau de promovare din partea presei…

Ken Block art1 Ken Block, viralele si talentul de pilot

Revenind la Block, nu stiu ce sa cred despre cariera lui. Ascultandu-i pe cei care chiar se pricep, ai zice ca nu e mare lucru de capul lui, ca nu se poate impune intr-o cursa adevarata, de oameni mari, cum e Campionatul Mondial de Raliuri. Ca e vina marketingului, ca de aia e asa cunoscut.

Si sincer, nici nu vreau sa-i contrazic – asa o fi. Dar asta nu ma poate face sa uit ca fiecare filmulet al lui mi-a facut pielea gaina, Si chiar daca se presupune ca orice pilot poate sa faca genul ala de giumbuslucuri, eu nu l-am vazut decat pe Block facandu-le.

Ba mai mult, anul trecut l-am vazut chiar pe viu. Ce ti-e si cu globalizarea asta: un jurnalist auto din Romania care merge la un eveniment in Rusia, pentru lansare noii anvelope de iarna a unei companii din Italia (Pirelli), cunoaste o vedeta virala din America (Ken Block), care abia aterizase de la o etapa de Campionat Mondial de Raliuri (Mexic).

Ken Block art2 Ken Block, viralele si talentul de pilot

In martie 2012, Pirelli a organizat un eveniment de prezentare a noilor sale pneuri “Scorpion Winter”, dedicate echiparii SUV-rilor in sezonul rece. Pentru ca la acea data primavara incepuse sa-si faca destul de serios prezenta in Europa Centrala, italienii au decis ales pentru acest eveniment o zona mult mai rece: Sankt Petersburg.

Programul a cuprins, pe langa sesiunea de teste, si o surpriza pentru toti jurnalistii prezenti acolo, despre care n-am aflat decat dupa ce ne-am cazat, prin intermediul unei fraze seci strecurata in foaia cu programul pentru a doua zi: “13:45: Ken Block show”.

Evenimentul propriu-zis de lansare s-a desfasurat la “Igora Park”, un resort de schi situat la 80 km la nord de Sankt Petersburg, aproape de granita cu Finlanda. Acolo am aflat ca Block are mai multe roluri: pe de o parte a pregatit un spectacol in stilu-i caracteristic pentru cei prezenti, iar pe de alta ca ne va da tuturor sansa de a-i fi copiloti, pe un traseu relativ scurt, dar destul de complex.

Ken Block art3 Ken Block, viralele si talentul de pilot

In asteptarea briefing-ului, l-am observat pe Block motaind la una dintre mese, inconjurat de staff-ul sau care imprastiase o colectie de cateva zeci de camere GoPro pe masa. Atunci aveam sa aflu ca venise direct de la Raliul Mexicului, fiind afectat de diferenta de fus orar.

Ken Block este un individ care a implinit 45 de ani, desi cu greu i-ai da 35. In ciuda faptului ca este o vedeta americana 100%, social vorbind nu iese in evidenta cu nimic. Dimpotriva, urmarind un interviu pe care colegul de presa Berti Panaiot, infinit mai priceput in ale motorsportului decat subsemnatul, a incercat sa i-l ia, n-am retinut din raspunsurile sale monosilabice decat ca ii place sa concureze si in X-Games si in WRC, dar ca l-ar prefera pe ultimul daca ar fi sa aleaga.

Ken Block art4 Ken Block, viralele si talentul de pilot

O data urcat la volan insa, Block se transforma. Un zambet imposibil de ascuns ii rasare pe fata, reflexele i se ascut iar soseaua devine scena lui. Inghesuit in scaunul scoica (si regretand ca n-am lasat haina in parcare), incerc sa-i urmaresc reactiile printre valurile de adrenalina pe care o masina de WRC ti le furnizeaza, chiar daca ocupi doar locul din dreapta.

Ken Block art5 Ken Block, viralele si talentul de pilot

Nu forteaza cu adevarat ritmul si nu alege intodeauna cele mai bune trase (sau cel putin asa mi se pare mie). Insa profita de orice ocazie pentru a introduce masina in derapaj si a-mi arata adevaratul sau talent: controlul chirurgical al volanului care face ca masina sa danseze impecabil. N-o fi el cel mai bun pilot, dar talent are cu carul.


 

 

 

 

Despre autor

Pasionat de automobile de pe vremea cand mai repede vedeai pe strada un Buick decat un BMW - de unde si atractia deosebita pentru masinile americane clasice. Jurnalist auto din anul 2000, de cand a colaborat in special cu revistele Auto Test, Auto Mondial si Autoshow.