Volvo S60 Polestar – suedezii fac sport

In 2001, la Salonul Auto de la Paris, Volvo a prezentat, pe baza noului (pe atunci) S60, conceptul PCC, care anunta versiunea “R” si propunea un sasiu adaptiv numit “Four-C” si un motor de 300 CP.

In 2012, la Salonul de la Los Angeles, constructorul a aratat un concept similar (inclusiv ca si culoare), numit “Polestar” si destinat aceluiasi “razboi” cu M3, dar care este echipat cu un motor de 515 CP si putea accelera de la 0 la 100 km/h in 3,9 secunde! Din fericire dupa un an de tatonari, fanii BMW “M” si Mercedes-Benz AMG pot rasufla linistiti – versiunea de serie a acestui concept tocmai a fost prezentata, iar puterea motorului a scazut la “numai” 350 CP.

Volvo S60 Polestar art12 Volvo S60 Polestar – suedezii fac sportMotorul este unul turbo cu sase cilidri in linie, de 3,0 litri, al carui cuplu maxim atinge 500 Nm, valoare care se pastreaza constanta intre 2800 si 4750 rpm. O cutie de viteza automata cu sase trepte are grija sa transfere cuplul tuturor celor patru roti. Cu ajutorul unui sistem de tip “launch control” (asistarea demarajului), automobilul este capabil sa accelereze de la 0 la 100 km/h in 4,9 secunde. Viteza maxima este limitata electronic la 250 km/h. Cifre de altfel aproapiate de ale lui BMW M3, desi acesta are cu 70 CP in plus.

Comparativ cu un S60 “standard”, versiunea sportiva “Polestar” se diferentiaza prin kitul aerodinamic suplimentar, jantele de 19” cu design specific sau chiar culoarea speciala. Habitaclul este de asemenea personalizat.

 

 

 

Despre autor

Pasionat de automobile de pe vremea cand mai repede vedeai pe strada un Buick decat un BMW - de unde si atractia deosebita pentru masinile americane clasice. Jurnalist auto din anul 2000, de cand a colaborat in special cu revistele Auto Test, Auto Mondial si Autoshow.