OFICIAL: noua Skoda Octavia RS – Cea mai rapida Skoda de serie

Skoda a prezentat astazi cea de-a treia generatie o modelului Octavia RS. Tehnic, este cel mai rapid model Skoda, de serie, din istoria constructorului ceh, chiar daca evolutia fata de generatia precedenta este una normala.

Pe de alta parte, noua Skoda Octavia RS este si semnificativ mai agresiva la nivelul designului, insa fara exagerari inutile. Farurile pe fond negru si grila inferioara cu o generoasa priza de aer domina partea frontala, in timp ce spatele anunta ca vedem cel mai sportiv model al gamei doar prin eleronul simplu si armonios integrat si cele doua mari iesiri ale esapamentului. Lipseste insa traditionalul difuzor de aer, prezent in reteta tuturor celorlalte hothatch-uri.

noua Skoda Octavia RS OFICIAL: noua Skoda Octavia RS   Cea mai rapida Skoda de serie

Lateralele pun in evidenta jantele de 17, 18 sau 19 inch, care arata surprinzator de bine, si observam in acelasi timp si faptul ca Octavia RS este mai joasa (cu 12 mm) decat modelul normal. Cehii ofera Octavia RS atat in versiune berlina, cat si break.

Interiorul este tratat cu volan sport, scaune sport, pedalier sport, logo-ul RS prezent pe elementele principale si cam atat. Skoda n-a publicat insa poze ale habitaclului, asa ca ramane sa-l vedem ceva mai tarziu.

noua Skoda Octavia RS 2 OFICIAL: noua Skoda Octavia RS   Cea mai rapida Skoda de serie

Cel mai important aspect, ce avem sub capota. Nu sunt surprize, un motor de 2 litri TSI, cu 20 CP in plus fata de generatia anterioara. Asadar, un total de 220 CP pentru noua Skoda Octavia RS (exact cat noul Golf GTI), ceea ce duce la performante usor mai bune: 0 – 100 km/h in 6,8 secunde (cu 0,4 secunde mai bine decat vechiul model) si viteza maxima de 248 km/h (cu 6 km/h mai bine).

noua Skoda Octavia RS 1 OFICIAL: noua Skoda Octavia RS   Cea mai rapida Skoda de serie

Evident, exista si motorizarea diesel, un 2 litri TDI care ofera 184 CP, acceleratie 0 – 100 km/h in 8,1 secunde si 232 km/h. In acest caz, diferentele fata de vechea Octavia RS diesel sunt si mai mici.

noua Skoda Octavia Combi RS OFICIAL: noua Skoda Octavia RS   Cea mai rapida Skoda de serie

Skoda ofera in echiparea standard cutia de viteze manuala cu 6 trepte, dar se poate opta, in cazul ambelor modele, pentru cea DSG, cu 6 trepte. Cehii anunta un consum mediu cu pana la 19% mai redus, dar nu ne dau niste cifre exacte pentru noua Octavia RS. Exista si diferentialul blocabil electronic XDS, integrat in sistemul de control al stabilitatii, iar Skoda promite o dinamica mult mai buna a noii Octavia RS.

Hothatch-ul familial va debuta pe pietele europene incepand din luma iulie.

noua Skoda Octavia Combi RS 1 OFICIAL: noua Skoda Octavia RS   Cea mai rapida Skoda de serie

 

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.