Limita de alcoolemie la 0,2? Altfel spus, liber la bautura si volan

Noul cod rutier a luat o intorsatura absolut ciudata, i-as spune chiar aberanta prin prisma unei noi reglementari, pe care nu-mi imaginam ca o voi vedea vreodata introdusa.

Daca initial se prevedeau amenzi stupid de mari, cand solutia este, de fapt, aplicarea celor existente, acum s-a ajuns la “poa’ sa bea un paharel”. Cum, nu stiu. Dar ideea este ca, data te opreste politia si ai o alcoolemie de maxim 0,2, nu ti se intampla nimic, nici amenda, nici permis suspendat. Guvernul zice ca mai multe tari europene au aceasta marja in legislatie, sa poti conduce dupa ce ai baut o bere, pentru ca esti inca la un nivel bun de control si constienta.

Alcool la volan 1 Limita de alcoolemie la 0,2? Altfel spus, liber la bautura si volan

Da, multe tari permit un nivel mic de alcoolemie, dar ce uita guvernantii nostri este ca romanii nu sunt in nici un caz la nivelul de civilizatie al vesticilor. Asta e realitatea. Iar o bere se va transforma in 3 beri si apoi vor incepe scuzele de genul “n-am stiut sefu’, doar una am baut, jur”. Asta daca respectivul chiar va fi oprit de politie inainte sa raneasca sau sa omoare pe cineva.

Alcool la volan 2 Limita de alcoolemie la 0,2? Altfel spus, liber la bautura si volanPur si simplu, nu le poti da romanilor o asemenea libertate la alcool, stim toti asta, stim ca nu se vor putea opri atunci cand trebuie si vor intelege cum vor aceasta limita. Bine, imi imaginez cum a venit aceasta propunere in codul rutier, urmeaza un an electoral si castigi multi soferi cand le permiti sa bea ceva si sa se urce apoi la volan. Un populism foarte periculos.

E adevarat, mai sunt niste prevederi, cum ar fi aceea ca limita inferioara pentru infractiune a scazut la 0,5 la mie. Asadar, de la 0,2 la 0,5 la mie este contraventie (amenda, permis suspendat), iar de la 0,5 la mie se lasa deja cu dosar penal, este infractiune.

Nu ma incanta cu nimic aceasta inasprire a incadrarilor, atata timp cat se permite un maxim de 0,2 fara consecinte pentru sofer. Aici, la noi, limita la alcool la volan ar trebui sa ramana zero, fara discutii. Multi, multi ani de acum incolo. Cam pana ne civilizam, deci foarte multi ani de acum incolo.

Alcool la volan 3 Limita de alcoolemie la 0,2? Altfel spus, liber la bautura si volan

Ceea ce-ar fi trebuit sa faca guvernul e simplu si cu rezultate mult mai bune. Sa faca cumva ca politistii sa aplice legea. Aia veche. Dar s-o aplice. Vad controale pentru alcool pe la tv, din timp in timp. Pe mine nu m-a mai testat nici un politist de vreo 5 ani. Si n-am prea mers cu transportul in comun. Ahh, ba da, acum o luna m-a oprit politia intr-un sat si m-a intrebat daca am baut. Le-am spun ca nu si m-au lasat sa plec.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.