Opel Astra – 4.800 km in 24 ore, fara oprire

Vauxhall, adica Opel pe piata britanica, a supus doua modele Astra la un test draconic de fiabilitate. Ei spera sa omologheze 18 recorduri cu aceasta reusita impresionanta.

Doua modele Astra, echipate cu turbodieselul de 2.0 litri CDTI, in versiunea de 165 CP, au rulat pe circuitul oval de la Millbrook, continuu, timp de 24 de ore. Si nu la pas, ci cu o viteza medie de 201 km/h. Recordurile vizate de britanici nu sunt inca omologate, se asteapta certificarea FIA. Oricum, reusita este impresionanta, in conditiile in care nici una dintre masini a avut vreo problema tehnica.

Astra 2.0 CDTI test 24 ore 31 Opel Astra   4.800 km in 24 ore, fara oprire

O echipa de 9 jurnalisti, plus 3 membri din staff-urile Vauxhall si Opel a condus, succesiv, cele doua masini. In cele 24 de ore de rulaj continuu, fiecare masina a pierdut doar 22 de minute, necesare pentru alimentare, schimb de pneuri si de piloti.Masinile au fost dotate cu roll-cage, scaune si centuri de competitie, din motive de siguranta. Pneurile au fost Michelin Pilot Super Sports, cele din echiparea de serie a masinii. Pe parcursul testului a fost nevoie de un schimb de pneuri, pentru ca pilotii sa fie in deplina siguranta, in conditiile in care acestea au fost extrem de solicitate pe ovalul cu o lungime de 3,2 km.

Astra 2.0 CDTI test 24 ore 101 Opel Astra   4.800 km in 24 ore, fara oprire

Alte amanunte: nici o problema pentru nici una dintre masini, nici un gram de ulei consumat de motoare, spun britanicii.

24 de ore la acceleratie maxima, pentru un diesel, oricat de modern ar fi el, este impresionant. E adevarat ca, pe langa recordurile vizate de Opel/Vauxhall, testul este si un puternic instrument de promovare. Dar masinile au rezistat fara probleme, la un regim pe care nici un sofer obisnuit nu-l poate atinge. Una e ca masina sa ruleze fara probleme 150.000 km, alta e sa parcurga 4.800 km continuu, al viteza (aproape) maxima. Eu zica ca ultima varianta e mult mai solicitanta pentru masina.


Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.