VW XL1, pret record pentru cea mai economica masina din lume

A facut valva la Geneva, in primavara, cand a fost prezentat ca model de serie. Volkswagen XL1, cea mai economica masina de serie din lume, a primit si un pret pentru piata germana.

E surprinzator… de mare, parca pentru a compensa valorile de consum incredibil de mici pe care le ofera acest model cu design ciudat, realizat din fibra de carbon, dupa rigori aerodinamice draconice. VW XL1 are un Cx de doar 0.189, care urmare necesita o putere de doar 8,4 CP pentru a rula, constant, cu 100 km/h. Bate toate recordurile de economie si un record de pret.

Volkswagen XL1 310 VW XL1, pret record pentru cea mai economica masina din lume

VW XL1 este propulsat de un mic motor TDI, cu doi cilindri, care produce 48 CP. Acesta este ajutat de un motor electric, ce poate fi incarcat la priza, care ofera un plus de 27 CP. Ansamblul este cuplat la o cutie DSG si permite masinii sa accelereze pana la 100 km/h in 12,7 secunde, viteza maxima fiind limitata la 160 km/h. Valori bune, datorate in parte si greutatii de 795 kg. In plus, bateriile motorului electric permit un maxima de 50 km parcursi fara ca TDI-ul sa intervina.

Volkswagen XL1 101 VW XL1, pret record pentru cea mai economica masina din lume

Si acum, pretul. Sunteti gata? 110.000 euro, in Germania. E adevarat ca VW XL1 va fi produs in doar 200 de exemplare. Poate exclusivitatea si tehnologia costa atat, dar e cam mult chiar si pentru singura masina de serie (mica) din lume cu un consum mediu oficial de 0,9 litri/100 km.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.