OFICIAL: Noul Nissan Qashqai – Salt estetic

Nissan a prezentat astazi a doua generatie a modelului Qashqai, un SUV pe care-l cunoastem foarte bine in Romania, unde prima generatie este inca foarte apreciata. La fel ca si peste tot in lume, peste 2 milioane de exemplare vandute este o cifra impresionanta.

A venit timpul unei noi generatii si trebuie sa spun ca imi place mult noul Nissan Qashqai. Cu atat mai mult cu cat prima generatie n-a fost niciodata prea speciala la nivelul designului. Insa niponii au schimbat decisiv, oricum trebuiau s-o faca pentru ca piata nu mai este cea din 2007. Asa ca noul Nissan Qashqai se prezinta cu o personalitate mult mai bine conturata, mai agresiv, mai expresiv.

Noul Nissan Qashqai 41 OFICIAL: Noul Nissan Qashqai   Salt estetic

Interiorul este iarasi un pas inainte, cel putin la nivelul plansei de bord, oficialii Nissan sustinand ca exista plusuri notabile si in ceea ce priveste calitatea asamblarii si a materialelor folosite. Atmosfera pare cu totul alta, frana de mana este acum cu actionare electrica si au aparut luminile ambientale pentru anumite repere de interior.

Noul Nissan Qashqai 101 OFICIAL: Noul Nissan Qashqai   Salt estetic

Totul bun, la nivel de design interior si exterior, dar altceva m-a surprins citind comunicatul de presa. iata cateva tehnologii pe care noul Nissan Qashqai le va oferi:

- franare automata, daca soferul nu reactioneaza cand masina se apropie mult de un obstacol. – monitorizarea atentiei soferului, adica sistemul iti invata reactiile si daca vede ca ti se schimba comportamentul, te atentioneaza.
– recunoasterea semnelor de circulatie si afisarea lor pe bord.
– avertizare pentru depasirea involuntara a liniei dintre benzi.
– avertizare pentru unghiul mort
– detector de miscare cand camerele video functioneaza, la parcare.
– sistem pentru schimbarea automata a fazei lungi.
– faruri integral cu LED-uri.

Majoritatea acestor sisteme sunt optionale, desigur, dar este evident ca noul Nissan Qashqai ofera foarte mult pentru acest segment si nivel. Nissan spune ca a vrut sa faca tehnologia premium mai accesibila ca niciodata.

Noul Nissan Qashqai 161 OFICIAL: Noul Nissan Qashqai   Salt estetic

Gama de motorizari (toate turbo si cu sistem Start/Stop) va avea la baza propulsorul pe benzina de 1,2 DIG-T cu 115 CP (este TCe-ul de 1,2 litri de la Renault, adaptat de japonezi pentru noul Nissan Qashqai) si 190 Nm. Nissan spune ca propulsorul va fi mai rapid si mai economic decat cel vechi, aspirat, de 1,6 litri. Consumul mediu oficial este de 5,6 litri/100 km.

Tot la capitolul benzina se mai ofera si motorul de 1,6 litri, turbo, cu 150 CP, creditat cu acelasi consum mediu de 5,6 litri/100 km.

Desigur, exista si motorul de 1,5 litri dCi, cu 110 CP, dar si noul 1,6 litri dCi cu 130 CP.

Noul Nissan Qashqai 34 OFICIAL: Noul Nissan Qashqai   Salt estetic

La capitolul transmisii se va merge pe cele manuale, cu 6 trepte, urmand ca pentru motorul de 1,6 litri dCi sa fie disponibila si cutia de viteze Xtronic, o cutie cu variatie continua, modificata.

Ca si pana acum, Qashqai va fi oferit cu tractiune fata, versiune care va fi preferata de clienti, si cu tractiune integrala pentru cei care vor si comportament, nu doar caroserie de SUV.

Noul Nissan Qashqai va debuta pe piata la inceputul anului viitor. Si ramane sa vedem care va fi gama de preturi, in conditiile in care vechiul model si-a datorat succesul in mare parte acestui aspect.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.