OFICIAL: Porsche Macan – Cel mai mic SUV Porsche

Dupa ce ni l-au aratat camuflat, in teste, facand drifturi pe circuit si pe nisip, Porsche a prezentat oficial al doilea si cel mai mic SUV din gama, noul Porsche Macan.

Este prima aparitie Porsche in segmentul SUV-urilor premium compacte si  al doilea SUV din gama, dupa ce Cayenne a ajuns deja la a doua generatie. Lucrurile stau insa diferit pentru Porsche Macan, SUV-ul german fiind conceput ca o masina sport, de fapt e singurul SUV sport din segment, spune Porsche.

In privinta designului, nemtii s-au gandit ca nu i-ar strica unele linii cu trimitere la modelul 911, care sa-i sublinieze latura predominant sportiva. Si rezultatul nu e rau. Partea frontala a lui Macan seamana in partea superioara cu cea a fratelui mai mare, Cayenne, iar spoilerul este frumos desenat, in stilul unei masini sport.

Porsche Macan 61 OFICIAL: Porsche Macan   Cel mai mic SUV Porsche

Spatele e din alt registru, foarte rotunjit, cu stopuri ovale a caror compozitie este de efect. Nu sunt un fan al SUV-urilor de genul asta, dar Porsche Macan arata foarte bine, mult mai bine decat Cayenne.

Nici interiorul nu e rau, tablou de bord mic, cu consola specifica Porsche. Nimic spectaculos, n-au vrut sa iasa din nota obisnuita.

Porsche insista pe reactiile de masina sport ale lui Macan si spune ca totul a fost orchestrat pentru viteza si stabilitate. Sunt apreciate si calitatile in off-road, dar nu trebuie sa va ganditi la chestii mai serioase, decat poate in cazul suspensiilor pe perne de aer (optional), care ridica garda la sol pana la un maxim de 230 mm.

Porsche Macan 41 OFICIAL: Porsche Macan   Cel mai mic SUV Porsche

Porsche Macan este disponibil cu 3 motorizari, dar nu va ganditi ca nemtii au facur concesii la acest capitol, doar pentru ca Macan este un SUV mic.

Modelul de baza, Macan S, este echipat cu un nou motor V6, de 3 litri, biturbo, care produce 340 CP, adica suficient pentru 0 – 100 km/h in 5,4 secunde si viteza maxima de 253 km/h.

Cel mai puternic model, Macan Turbo, ofera un V6 de 3,6 litri, biturbo, care produce 400 CP si asigura sprintul 0 – 100 km/h in 4,8 secunde.

Nu lipseste nici optiunea diesel, noul Macan S diesel, cu un V6 de 3 litri preluat de la Cayenne, care produce 258 CP si 580 Nm. 0 – 100 km/h in 6,3 secunde si viteza maxima de 229 km/h.

Porsche Macan 31 OFICIAL: Porsche Macan   Cel mai mic SUV Porsche

Toate motoarele sunt cuplate, standard, la cutia cu dublu-ambreiaj PDK si toate sunt echipate cu tehnologia Start/Stop. Chiar daca vorbim de un model mic, Porsche n-a lasat clientilor optiunea 4×2. Toate versiunile Porsche Macan sunt echipate cu tractiunea integrala.

Masina arata bine si, daca Panamera si Cayenne au fost un succes, nu-i prevad zile prea negre lui Macan, chiar daca numele nu-i prea fericit ales.

 

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.