OFICIAL: BMW Seria 2 Active Tourer – Primul model BMW cu tractiune fata

BMW a dezvalui oficial versiunea de serie a primului model cu tractiune fata din istoria marcii. La fel cum este si primul monovolum BMW. O serie de premiere cu rol de a atrage si un alt gen de public decat cel pasionat in primul rand de dinamica.

Noul BMW Seria 2 Active Tourer, pe care il stim din faza de concept, arata destul de ciudat pentru un BMW, in special pentru ca designerii constructorului n-au mai produs niciodata un monovolum care sa fie aratat publicului. Este prima data cand un model BMW nu inspira atat de pregnant dinamica. Stilul este cel obisnuit al bavarezilor, liniile sunt dinamice, dar forma generala te impiedica sa-l vezi ca pe un model sport. In cazul asta, il poti privi ca pe un SUV mai ciudat..

BMW Seria 2 Active Tourer 231 OFICIAL: BMW Seria 2 Active Tourer   Primul model BMW cu tractiune fata

Interiorul noului BMW Seria 2 Active Tourer este insa un punct forte cand vine vorba de spatiu, pentru un BMW de asemenea dimensiuni. Dar sa observam, in primul rand plansa de bord, diferita de cea a Seriei 2, cu care se inrudeste, cel putin la nivelul numelui. Comenzile climatizarii au coborat la baza consolei si arata diferit de ceea ce stim pana acum. Si portierele difera, dar si liniile care deseneaza plansa de bord. Comenzi schimbate, insertii noi, o atmosfera BMW, dar diferita, orientata mai mult pe eficienta decat pe sportivitate.

BMW Seria 2 Active Tourer 151 OFICIAL: BMW Seria 2 Active Tourer   Primul model BMW cu tractiune fata

Scaunele spate pot fi pliate, dar pot si culisa catre fata pentru a mari spatiul de bagaje, chiar in timp ce bancheta este ocupata. BMW Seria 2 Active Tourer are o lungime de 4,3 metri, deci ofera spatiu la nivelul unui monovolum de clasa compacta.

Primul monovolum BMW vine si cu o noua gama de propulsoare. Noutatea absoluta este noul motor cu 3 cilindri, de 1,5 litri, turbo, care produce 136 CP si este cuplat la o cutie de viteze manuala, cu 6 trepte (optional se ofera una automata cu 6 trepte). Vorbim despre acelasi motor care a debutat pe noul Mini, dar care si-a facuta aparitia si sub capota lui BMW i8. Propulsorul motorizeaza BMW 218i Active Tourer si afiseaza un consum mediu de 4,2 litri/100 km. Performantele sunt decente, 0 – 100 km/h in 9, 3 secunde si viteza maxima de 200 km/h.

BMW Seria 2 Active Tourer 310 OFICIAL: BMW Seria 2 Active Tourer   Primul model BMW cu tractiune fata
La data lansarii, cel mai puternic model va fi BMW 225i Active Tourer, cu 231 CP scosi dintr-un motor turbo pe benzina, cu 4 cilindri, de 2 litri, care asigura sprintul 0 – 100 km/h in 6,8 secunde si o viteza maxima de 235 km/h. Propulsorul este cuplat in echiparea standard la cutia de viteze Steptronic cu 8 trepte.

Gama diesel este acoperita deocamdata doar de modelul BMW 218d Active Tourer, echipat cu turbodieselul de 2 litri si 150 CP, care vine cu un consum mediu de 4,1 litri/100 km. Acceleratia 0 -100 km/h este acoperita in 8,9 secunde, iar viteza maxima este de 205 km/h. Acest motor este oferit standard cu o cutie manuala cu 6 trepte si optional cu cea Steptronic, cu 8 trepte.

BMW Seria 2 Active Tourer 451 OFICIAL: BMW Seria 2 Active Tourer   Primul model BMW cu tractiune fata

Apropo de cutiile de viteze, cea manuala cu 6 trepte este una noua, iar cea cu 8 trepte este adaptata pentru pozitionarea transversala a motoarelor in noul BMW Seria 2 Active Tourer.

Sistemele disponibile pentru primul monovolum BMW sunt la aceleasi cote cu ale modelelor pozitionate mai sus in gama. BMW Seria 2 Active Tourer poate fi echipat cu Cruise Control cu Stop&Go, functie City Braking, comutarea automata intre faza scurta si faza lunga, Traffic Jam Assistant, care accelereaza, franeaza si mentine masina pe banda la viteze de pana in 40 km/h, parcare automata, etc.


Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.