Trident Iceni – Cel mai rapid diesel din lume

Trident este un constructor din Marea Britanie a carui gama este formata doar din modele supersport diesel, despre care spune ca sunt cele mai rapide masini diesel din lume.

Cum e posibil? Inca mai sunt niste necunoscute tehnice. Gama Trident este formata din modele Iceni Magna, un fastback cu linii retro, Iceni Venture (break) si… Iceni, roadsterul. Nu sunt neaparat opere de arta, dar sunt suficient de spectaculoase incat sa atraga atentia clientilor mai excentrici. Iar partea de performante sunt atat de bine, incat nu-ti prea vine sa crezi si nici britanicii nu o explica pe de-a-ntregul.

Trident Iceni diesel 21 Trident Iceni   Cel mai rapid diesel din lume

Motorul este acelasi pentru toate cele trei modele, un V8 turbodiesel de 6,6 litri, cuplat la o cutie de viteze automata, cu 6 trepte. Intr-o prima versiune, acesta produce 400 CP si 949 Nm, ceea ce ii permite sa afiseze doar 3,7 secunde pana la 100 km/h si o viteza maxima de 304 km/h.

Urmeaza apoi un alt pachet de echipamente si performanta. Puterea motorului 435 CP, iar cuplul este de 1.288 Nm. Se poate si mai mult, cu pachetul Track motorul produce 669 CP, iar cuplul atinge 1.423 Nm. Din pacate, nu se comunica si performantele pentru aceste valori, ar fi fost interesant…

Trident Iceni diesel 31 Trident Iceni   Cel mai rapid diesel din lume

Observati probabil valorile foarte mari de cuplu. Constructorul pe aceste valori se bazeaza pentru atingerea a peste 300 km/h, nu pe putere. Si au reusit sa obtina un cuplu atat de bun printr-un sistem – unic, spun ei – de multiplicare a cuplului. Pe care nu-l explica, insa!

Trident Iceni diesel 71 Trident Iceni   Cel mai rapid diesel din lume

O alta afirmatie cam hazardata este aceea ca masinile Trident Iceni pot parcurge circa 3.200 km cu un singur rezervor de motorina clasica sau bio diesel. Cum e posibil la un diesel de 6,6 litri?! Nu stiu si nici ei nu explica, nu vin cu nici o valoare de consum pentru aceste modele.

Pretul de baza este de aproape 100.000 lire, iar Trident spune ca cererea este foarte mare.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.