Importanta amortizoarelor si cum afecteaza acestea comportamentul masinii

(P)În tot procesul întreținerii unei mașini avem deja reflexul format asupra unor repere pe care nu le putem ignora. Știm că trebuie să schimbăm uleiul și filtrul de ulei, plăcuțele de frână și chiar discurile de frână atuncând observăm sau ni se spune că uzura pune deja în pericol structura acestuia.

Însă puțini dintre noi se gândesc și la amortizoare, cu toate că uzura acestora schimbă mult comportamentul unei mașini și poate duce la pierderea controlului în situații în care nu ne-am aștepta la asemenea reacții. De obicei ne imaginăm că este normal ca mașina să nu mai stea pe viraje la fel ca atunci când era nouă, dar nu este normal și aceste probleme se datorează amortizoarelor uzate.

Replacement shock absorbers ZF Services art1 Importanta amortizoarelor si cum afecteaza acestea comportamentul masinii

Dacă arcurile și barele stabilizatoare sunt destinate să susțină masa mașinii și să controleze transferul de mase, amortizoarele controlează rata transferului de mase, o chestie total diferită. Acestea sunt responsabile de menținerea cât mai bună a contactului dintre roți și asfalt. Cam acesta este funcția lor, explicată sumar.

Sachs Dampers art1 Importanta amortizoarelor si cum afecteaza acestea comportamentul masiniiIată câteva dintre problemele care apar atunci când uzura amortizoarelor depășește anumite limite.

- Poți pierde controlul mult mai ușor în viraje.

- Crește distanța de frânare, pentru că amortizoarele nu mai controlează eficient rata transferului de mase către puntea față.

- Eficiența sistemelor ABS și ESP nu mai este la fel de bună. Gândiți-vă că ESP-ul te ajută să corectezi trasa, dar depinde și de stabilitatea mașinii.

- Acvaplanarea intervine la viteze mai mici, pentru că amortizorul nu mai reușește să păstreze roata în contact permanent cu asfaltul.

- Pneurile se uzează mai repede, la fel și alte componente ale suspensiei

- Din cauza dansului mașinii la denivelări, pe lângă disconfortul ocupanților mașinii, luminile îi vor deranja pe cei care vin din sens opus, pentru că raza nu mai este stabilă.

Și un exemplu relevant. O mașină normală poate avea o distanță de frânare cu până la 6 metri mai mare atunci când are amortizoare foarte uzate. Chiar și la o uzură de 50% a amortizoarelor, distanța de frânare crește cu aproape 2 metri.

Sachs Dampers art2 Importanta amortizoarelor si cum afecteaza acestea comportamentul masinii

Ca urmare, inspectați amortizoarele mașinii. Verificați scurgeri de ulei, fiți atenți la comportamentul ei în diferite situații, eventual faceți acest test simplu, despre care unii știți deja. Apăsarea puternică în dreptul unei roți. Dacă mașina revine la poziția inițială fără ale mișcări ulterioare, amortizoarele sunt în regulă. Dacă mai face o singură mișcare de balans în plus, amortizoarele trebuie schimbate.

Și, ca să închei într-o notă practică, amortizoare bune, Sachs, găsiți pe site-ul autopieseonline24.ro. Sunt multe oferte, pentru multe mărci.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.