Fiat Aegea, inlocuitorul modelului Linea, a fost prezentat oficial

Fiat a prezentat la Salonul Auto de la Istanbul noul Fiat Aegea, berlina compactă care înlocuiește modelul Linea, cunoscut foarte bine și în România. Fiat Aegea a fost desenat în Italia, la FCA Style Centre și va fi produs în Turcia, la uzina din Bursa. Numele Aegea este un tribut adus Turciei, o piață foarte importantă pentru Fiat, și reprezintă un simbol al legăturii dintre Est și Vest.

Așadar, designul este italian și se vede. Fiat Aegea arată chiar bine, mult mai bine decât insipidul Linea la vremea lansării lui. Grila masivă, nervuri pe capotă continuate și pe plafon, stopuri desenat cu stil, un design foarte reușit pentru o berlină care va ataca zona imediat superioară Daciei Logan, cum ar fi Skoda Rapid și Renault Fluence. Italienii spun că Aegea se prezintă atât de modern și bine proporționată din cauza faptului că a fost conceput ca o berlină de la bun început și nu este o derivație a unui hatchback, cum se mai practică în clasa compactă.

Fiat Aegea 11 Fiat Aegea, inlocuitorul modelului Linea, a fost prezentat oficial

Și interiorul reușește să arate moden și plăcut, cei care sunt dispuși să cheltuie în plus având la dispoziție și sistemul Uconnect, cu touchscreen de 5 inch, pe lângă climatizare automată și alte sisteme de siguranță de bază.

Spațiul a fost o prioritate pentru proiectanți. Fiat Aegea are o lungime de 4,5 metri, iar lățimea ajunge la 1,78 metri. Fiat afirmă că este spațiu foarte bun pentru trei persoane pe bancheta din spate, iar portbagajul oferă o capacitate de 510 litri.

Fiat Aegea 51 Fiat Aegea, inlocuitorul modelului Linea, a fost prezentat oficial

Detalii despre motorizări nu prea sunt, dar în comunicatul de presă se spune că vor fi doua unități Multijet II și două propulsoare pe benzină, gama de puteri fiind cuprinsă între 95 CP și 125 CP, cel mai economic model fiind creditat cu un consum mediu de 4 litri/100 km. În echiparea standard va fi o cutie de viteze manuală, iar opțional se va putea comanda una automată.

Fiat Aegea va debuta pe piața din Turcia în luna noiembrie, ulterior fiind programată lansarea în peste 40 de piețe din țările emergente, inclusiv România (probabil anul viitor).

Îmi place cum arată, dar sunt sigur că prețurile vor fi peste cele ale vechiului Linea și – cu toată că unii spun că se va intersecat la preț și cu Logan, am senzația că va fi peste. Oricum, o mașină frumoasă, poate de preferat unui Fluence, dacă vorbim de același preț.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.