Renault Kwid, un mini SUV care ar putea fi cel mai ieftin model Dacia

Renault Kwid este noua supriză a francezilor în categoria mașinilor de buget. Prezentat astăzi în India, unde este și produs, Renault Kwid este destinat pieței indiene într-o primă fază, dar francezii spun foarte clar că este o mașină destinată piețelor internaționale. Așadar, chiar dacă nu o spun direct, pregătesc lansarea modelului și sub sigla Dacia.

Ideea acestui model este o altă surpriză. Observați că nu pare foarte mic în poze. Ei bine, este foarte mic. Renault Kwid are o lungime de 3,68 metri, deci este încadrat clar în clasa mini, iar lățimea este de doar 1,58 metri. Ca termen de comparație, Renault Kwid este cu doar 13 cm mai lung decât un Fiat 500 și o idee mai puțin lat. Platforma tehnică este una complet nouă, se numește CMF-A și a fost dezvoltată de Renault – Nissan pentru adaptabilitate și reducerea costurilor.

Renault Kwid 18 Renault Kwid, un mini SUV care ar putea fi cel mai ieftin model Dacia

Așa cum ați observat deja, pentru o mașină de clasă mini, low-cost veritabil (mult mai ieftin ca Dacia Logan), Renault Kwid arată surprinzător de bine. Partea frontală amintește de Duster, iar spatele este evident inspirat de la Captur. Proporțiile sunt echilibrate, iar alura de SUV, cu o gardă la sol de 18 cm, îi conferă o prezență substanțială.

Renault Kwid 91 Renault Kwid, un mini SUV care ar putea fi cel mai ieftin model Dacia

Interiorul este simplu, dar acceptabil pentru segmentul mașinii. Tablou de bord cu afișaj digital, fără indicator pentru temperatura lichidului de răcire, are condiționat manual și comenzi din anii ’90 pentru ventilație. Comenzile geamurilor electrice sunt plasate pe consola centrală. Chiar dacă este un model de buget foarte redus, Renault oferă posibilitatea echipării lui Kwid cu sistemul MediaNav, același de pe modelele Dacia, care oferă necesitățile de bază în materie de conectivitate, inclusiv sistem de navigație.

Renault Kwid 21 Renault Kwid, un mini SUV care ar putea fi cel mai ieftin model Dacia

Francezii nu sunt foarte darnici cu datele despre motoarele lui Renault Kwid, dar se știe că SUV-ul va putea fi echipat cu un propulsor de 0,8 litri și 60 CP și probabil și cu motorul de 1,2 litri și 75 CP. Diesel-uri, poate pentru Europa, deși motorul de 1,5 litri dCi este deja cam mare pentru acest model, din perspectiva costurilor. În poze vedem o cutie de viteze cu 5 trepte și nu cred că va fi de ales la acest capitol.

Renault Kwid va fi lansat la mijlocul acestui an pe piața din India la un preț de bază de aproximativ 4.500 euro. Vă imaginați că probabil tocmai am văzut acea Dacia de 5.000 de euro care nu a fost Logan-ul?

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.