Cum sa pastrezi valoarea masinii, pentru revanzare

Se spune ca valoarea unei masini scade instant, cu aproximativ 20%, exact in momentul in care o pornesti si pleci cu ea din parcarea dealerului. Din acel moment, chiar daca are 10 km la bord, masina nu mai este una noua, ci second-hand.

054087600art11 Cum sa pastrezi valoarea masinii, pentru revanzareDevalorizarea este puternica si in primii ani de utilizare, estompandu-se apoi cu trecerea timpului. Totusi, pe langa devalorizarea inevitabila si modul in care proprietarii isi intretin masina influenteaza aceast aspect. Asadar, daca vrei ca masina sa-si pastreze valoarea, pentru a obtine un pret mai bun la revanzare, trebuie sa ai grija la intretinerea si utilizarea ei.

Este mult mai eficient asa, decat sa investesti apoi in reconditionare si sa inlocuiesti diverse repere, atunci cand te hotarasti sa vinzi masina.

Iata cateva solutii simple pentru a pastra valoarea masinii in timp, cu mentiunea ca trebuie sa incepi sa te handesti la acest aspect inca de cand cumperi masina:

1. Nu cumpara o masina cu nivelul de echipare standard, daca acesta presupune lipsa mai multor echipamente de confort. O masina noua trebuie sa aiba minim: ABS, airbag-uri frontale, aer conditionat, geamuri electrice, oglinzi cu reglaj electric si incalzite. Este greu sa vinzi apoi o masina fara aer conditionat (de exemplu) pentru ca lipsa acestuia poate indeparta multi potentiali clienti.

2. Nu opta pentru cel mai mic motor din gama (daca iti iei o masina de clasa mica sau mini). Sunt mai multe masini noi, mici, cu motoare de un litru. Acestea pierd rapid din valoare, pentru ca motorul este prea putin puternic si nu face fata cand iesi din oras cu masina. Masinile noi dotate cu aceste motoare sunt ieftine si sunt promovate ca fiind foarte economice, datorita cilindreei reduse. Nu este chiar asa. Un motor mic va fi mult mai solicitat decat unul mai mare, tocmai pentru a asigura o dinamica decenta, iar in aceste conditii consumul creste mult peste valorile oficiale din fisa tehnica.

3. Nu opta pentru culori deosebite si nepotrivite clasei masinii. De exemplu, pentru masinile mici merg culorile vii (rosu, galben), dar pentru masinile mai mari trebuie culori mai “serioase”, inchise. In Romania, culoarea neagra, desi arata foarte bine pe multe modele este foarte pretentioasa si nu prea poti sa tii masina curata datorita prafului.

4. Evita modificarile de interior care pot lasa urme inestetice. Daca montezi un sistem audio este bine sa o faci la un centru specializat pentru ca acesta sa fie bine integrat in plansa de bord, fara finisari brute. De asemenea, nu monta diverse echipamente after-market (gen termometre, incarcatoare etc.) care lasa urme la demontare.

5. Daca observi ca tapiteria se uzeaza repede in utilizare, mai bine o protejezi cu huse, pentru ca aceasta sa arate cat mai bine in momentul revanzarii masinii.

6. Chiar daca esti fumator, evita sa fumezi in masina! Materialele de interior se imbacsesc cu un miros neplacut si acesta nu prea poate fi scos. Multi clienti ar putea renunta la masina din aceasta cauza.

7. Nu face modificari la motor. Chiar daca masina a iesit din garantie, modificarile la motor scad valoarea masinii la revanzare. Chiar daca aceste modificari sunt facute profesionist, potentialii clienti se vor gandi imediat ca masina a fost condusa mereu “tare”, sportiv, iar asta ii va descuraja. Chiar si un simplu filtru de aer sport sau o evacuare sport le va lasa aceasta impresie si vor ezita sa cumpere.

8. Trebuie sa tii cartea de service “la zi”. Este un aspect foarte important, care ii spune potentialului client ca ai avut grija de masina si ai intretinut-o corect.

9. Mentine toate sistemele in functiune. Nu ignora probleme mici, pentru ca apoi te vei trezi cu o nota de plata mai mare in service. Oricum trebuie sa le repari cand vrei sa vinzi masina. Pe clienti ii descurajeaza destul de mult cand le spui ca, de exemplu, nu merge reglajul electric al unei oglinzi sau ca nu se mai deschide un geam. In momentul in care testeaza masina, acestia se asteapta ca totul sa mearga impecabil, indiferent de varsta masinii.

10. Intretine foarte bine exteriorul masinii. Primul contact vizual al unui cumparator cu masina este extrem de important. Daca vede zgarieturi, pete de rugina, mici parti prinse cu sarme si improvizatii sunt toate sansele sa nu-l mai intereseze altceva si sa renunte. Ai grija ca toate ornamentele caroseriei sa fie la locul lor si bine fixate.

Acestea sunt principalele masuri pentru a pastra cat mai ridicata valoarea la revanzare. Nu trebuie sa tii cont de ele abia cand te hotarasti sa vinzi masina, ci inca de cand ai cumparat-o.

Citeste si:

1. Garantia de 7 ani – Avantaj real sau marketing?

2. Romania vs Germania la accidente rutiere

3. Masini electrice viabile? Mai degraba multi bani dati aiurea!

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.