Politia propune ca soferii incepatori sa nu poata conduce masini peste 105 CP

O alta propunere ciudata a politiei romane, facuta in numele reducerii accidentelor rutiere. Teoretic, avand in vedere cum se circula in Romania si cat de civilizati si responsabili sunt soferii romani, suna bina, nu? Practic insa, n-ar rezolva absolut nimic, plus ca n-am auzit sa mai existe o asemenea restrictie undeva in lume.

Sa vedem de ce..
Politia spune ca multe din accidentele rutiere (17%) sunt facute de cei cu mai putin de un an experienta in conducere. Asa ca propune ca incepatorii sa nu aiba dreptul de a conduce masini cu motoare peste 105 CP (sursa). Logica ma depaseste.. care este ideea? Sa nu mai conduca in viteza? Pai o masina de 105 CP poate ajunge la 180 km/h. Totul tine de cat de mult apesi pedala si unde o faci, nu de puterea motorului.

Opel Astra Politia propune ca soferii incepatori sa nu poata conduce masini peste 105 CPAdica, eu, daca asa fi incepator, n-as avea dreptul sa-mi conduc actuala masina, pentru ca are 109 CP. Si va spun sincer ca nu-i o “fiara”, e o masina normala.

Va imaginati ca un incepator, inconstient, n-ar putea face un accident urat chiar si cu o masina de 60 CP? Nu e vorba de puterea motorului, ci de responsabilitatea celui de la volan. Altfel, poti spulbera un pieton pe trecere cu orice fel de masina.

O alta idee a politistilor este sa sanctioneze instructorii auto in cazul in care fostii lor elevi fac un accident in primele luni de cand au obtinut permisul. Nu le iau apararea instructorilor, pentru ca multi dintre ei nu fac decat sa ia banii si sa “scape” mai repede de elevi, ca sa faca loc altora.

Dar nici nu-i poti pune la zid pentru ce fac elevii lor, care sustin dealtfel si examen cu politia. Un instructor te invata sa conduci, dar nu poate raspunde apoi pentru tampenia unora, care se cred piloti a doua zi dupa ce au luat permisul si se infig cu masina (fie ea si de 90 CP) intr-un copac.

Nu astea sunt solutiile
Politia vine cu propunerile astea stupide, dar de fiecare data cand ies in trafic ma enervez ca nu-i vad pe nicaieri. Daca ar sta in trafic, constant, ar aduna o gramada de permise. Pentru mers pe contrasens, pentru trecut pe rosu, intors pe linia continua etc. Combinat cu niste amenzi usturatoare, eu zic ca ar civiliza (cu forta, ca asa merge la noi) multi dintre soferi. Pentru ca acestia s-ar gandi de mai multe ori daca sa mearga pe linia de tramvai, dupa doua amenzi intr-o perioada scurta de timp.

Romanii nu inteleg de buna voie sa se respecte intre ei. Trebuie responsabilizati cu amenzi mari si perioade fara permis.

Alte pareri?

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.