Goodyear pregateste pneul care se umfla singur

La inceput au fost pneurile cu camera Goodyear pregateste pneul care se umfla singur. Si nu era chiar atat de bine, in primul rand pentru ca, atunci cand camera era “atinsa” se putea lasa cu explozie. Apoi au fost (si inca sunt) pneurile fara camera, mai sigure si mai usor de reparat. In acelasi timp insa, au aparut si pneurile cu supraveghere a presiunii.

Asa-numitul sistem Tyre Pressure Monitoring System (TPMS) poate fi aplicat tuturor modelelor de pneuri si masini dotate cu sistem de supraveghere a acestui parametru. De fapt, sistemul consta intr-un dispozitiv special, montat pe ventil, in interiorul pneului si te anunta cand exista scaderi de presiune, pentru ca tu sa corectezi aspectul asta.

Goodyear Tyre Goodyear pregateste pneul care se umfla singur

Ei bine, Goodyear vrea acum sa inlature si aceasta actiune, de a corecta manual presiunea in pneuri. Inginerii Goodyear lucreaza la un dispozitiv, care include si o minipompa, ce poate fi montat in interiorul pneului si care poate mentine automat presiunea corecta in pneuri. Ei spun, si au dreptate, ca de multe ori soferii nu verifica presiuena din pneuri, iar asta s elasa fie cu distrugerea mai rapida a pneului, fie cu explozii de pneu (cand sunt prea putin umflate si se incalzesc), asta ca s anu mai vorbim d eun control mai greoi si consum crescut de combustibil.

Goodyear Eagle F1 Goodyear pregateste pneul care se umfla singurAsadar, soferii nu observa deseori aceste “simptome” decat atunci cand e prea tarziu. Iar acest sistem ar ajuta pentru ca mentine automat presiunea. Goodyear nu spune inca o data cand sistemul, numit Air Maintenance Technology (AMT) va fi disponibil in productia de serie, dar ne asigura ca nu peste mult timp.

E bun, e util, era de asteptat ca va fi dezvoltat, dar va avea o problema. Pretul. La acest moment, nici macar sistemul TPMS nu este chiar ieftin si el consta doar intr-un soft al computerului de bord si 4 senzori montati pe ventil. Va imaginati cat va costa sistemul celor de la Goodyear in conditiile in care contine si minipompe pentru fiecare pneu in parte, pompe montate in interiorul pneurilor.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.