Noul Ferrari F12 berlinetta – Cel mai puternic si mai rapid Ferrari creat vreodata

Am putea spune ca, astazi, Ferrari a mai scris un capitol de istorie si ne face sa ne intrebam unde se va ajunge peste cativa ani. Pentru ca noul Ferrari F12 berlinetta este aproape de nebunie, in cel mai frumos sens al cuvantului.

In primul rand, Ferrari F12 berlinetta este cel mai puternic si mai rapid Ferrari de serie, iar cand veti vedea specificatiile o sa intelegeti ca razboiul puterii intre Ferrari si Lamborghini a fost castigat, acum, de Ferrari. Dar pana atunci, sa vedem cum se prezinta, din punct de vedere vizual, noul bolid italian, care inlocuieste modelul 599 GTB.

Ferrari F12 berlinetta art1 Noul Ferrari F12 berlinetta   Cel mai puternic si mai rapid Ferrari creat vreodata

E clar ca noul Ferrari F12 nu va fi pe placul tuturor. Adopta acelasi stil superdigitalizat ca si 458 Italia si, mai ales, Ferrari FF. Insa la noul Ferrari F12 designerii si-au facut efectiv de cap si le-a iesit ceva extrem. Mie-mi place la nebunie. O caroserie cu linii super tensionate, zici ca este un robot care se expandeaza. Vedeti liniile puternice de pe portiere, soldurile masive si, mai ales, linia care integreaza stopurile simple si care creeaza un efect extraordinar cand se continua in difuzorul de aer absolut indecent. Orice Ferrari este o apartie, clar, dar pun pariu ca Ferrari F12 va fi OZN chiar si printre alte Ferrari-uri celebre.

Ferrari F12 berlinetta art3 Noul Ferrari F12 berlinetta   Cel mai puternic si mai rapid Ferrari creat vreodata

Interiorul este la fel de digitalizat, cu toate comenzile pentru condus integrate in volan si cu o consola centrala stilizata, care seamana cu un pod modern. Practic, ferrari “trage” toate comenzile catre sofer si aeriseste restul plansei de bord.

Bun, am lasat la urma deliciul, adica cifrele. Si ce cifre! Ferrari F12 se prezinta cu un motor V12, aspirat, de 6,3 litri. Asadar, solutie clasica, pura, in stil clasic Ferrari. Avand in vedere ca cel mai puternic Ferrari 599, versiunea GTO, produce 670 CP, ma gandeam ca noul Ferrari F12 va avea clar circa 700 CP, pentru a fi la nivelul lui Lamborghini Aventador.

Insa italienii au urcat si mai sus. Ferrari F12 vine la pachest cu 740 CP, transmisi puntii spate prin intermediul unei cutii F1, cu dublu ambreiaj. Asadar, 740 CP/8.500 rpm si 690 Nm/6.000 rpm, adica 118 CP/litru, de la un motor aspirat. Si, in buna traditie Ferrari, turatia e la putere. Puterea maxima vine la 8.500 rpm, dar motorul duce pana la 8.700 rpm.

Ferrari F12 berlinetta art2 Noul Ferrari F12 berlinetta   Cel mai puternic si mai rapid Ferrari creat vreodata

Si cum Ferrari F12, o masina destul de compacta, cantareste 1.525 kg, cu 70 kg mai putin decat 599, va imaginati ca sta incredibil de bine la acceleratii. Ferrari F12 atinge 100 km/h in 3,1 secunde, 200 km/h in 8,5 secunde si poate rula cu peste 340 km/h. Da, e cu 0,2 secunde mai lenta pana la 100 km/h decat Aventador, dar asta doar pentru ca nu are tractiune integrala si probabil doar pe primii 100 km/h.

Si cum legislatia referitoare la ecologie preseaza producatorii de modele supersport, Ferrari F12 a fost conceput pentru a reduce cu 30% consumul de benzina afisat de predecesorul sau.

Ferrari F12 berlinetta art4 Noul Ferrari F12 berlinetta   Cel mai puternic si mai rapid Ferrari creat vreodata

Va spuneam ca masina arata superdigitalizat. Asa a si fost conceputa, nici o linie a caroserie nu este doar de dragul stilului, totul a fost dezvoltata si pentru eficienta. Ca urmare, Ferrari F12 este atat de bun la nivel aerodinamic, incat la 200 km/h, apasarea este de 123 kg, cu 76% mai mult decat la 599.

Sigur, astea sunt detalii, dar ne ajuta sa vedem cat de nebuni au fost italienii. Incununarea detaliilor tine de circuitul Fiorano, pe care Ferrari F12 il parcurge in 1 minut si 23 secunde, mai repede decat orice alt Ferrari.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.