Un nou motor diesel de la Opel

Opel a anuntat un nou motor turbodiesel care va fi oferit pe mai multe modele din gama. Acesta are o cilindree de 1,6 litri si inlocuieste (era si timpul!) propulsorul de 1,7 litri CDTI, care a fost modernizat mult de-a lungul anilor, dar pe care eu mi-l amintesc, cu si fara turbo, inca de la prima generatie Vectra.

Noul motor de 1,6 litri CDTI produce, in cea mai puternica versiune, 136 CP si 320 Nm, dar vor fi oferite si versiuni cu putere mai mica. Opel spune ca noul motor inlocuieste, pe langa propulsorul cunoscut de 1,7 litri, si versiuni cu putere similara a motorului de 2 litri CDTI. Asadar, motoarele de 2 litri CDTI vor fi oferite numai intr-o zona superioara de putere.

Opel 1.6 CDTI Un nou motor diesel de la Opel

Ni se mai spune ca noul motor a fost conceput in intregime in cadrul companiei si va fi cu circa 10% mai economic decat motorul de 2 litri cu putere similara.

E usor de presupus ca noul motor, care va fi fabricat in Ungaria si care respecta normele Euro 6, va fi disponibil pe majoritatea modelelor Opel, dar inca n-au fost date detalii tehnice in acest sens.

Cum sta concurenta, la capitolul asta? Toti producatorii importanti au motoare de 1,6 litri turbodiesle in oferta. VW are motorul de 1,6 litri TDI, pe care-l ofera insa doar cu 105 CP, Renault mizeaza pe propulsorul de 1,6 litri dCi cu 130 CP, pe care l-am testat recent, iar Ford are motorul de 1,6 litri TDCi, cu maxim 115 CP.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.