OFICIAL: Kia Provo concept – Coreenii vor mai sus

Kia ne arata noua sa creatie pregatita pentru Salonul Auto de la Geneva. Se numeste Kia Provo si este un concept care demonstreaza ca Kia incepe sa tinteasca mai sus.

Coreenii de la Kia au demonstrat deja ca se pot bate cu sanse reale in cele mai dificile segmente, dominate de constructorii europeni. Au fost acolo, si-au demonstrat ca se poate (cee’d este cel mai bun exemplu), iar acum se pare ca-si doresc mai mult. Nimeni nu-i poate impiedica sa incerce.

Kia Provo Concept art1 OFICIAL: Kia Provo concept   Coreenii vor mai sus

Kia Provo este un concept pe care asiaticii il descriu ca un model dinamic, cu accente pe stil, care ar putea da nastere unui model de serie, in clasa mica. Vedeti pozele, seamana, ca idee, cu ceva? Desigur! Poate Mini, poate Citroen DS3. Cam asta cred ca urmaresc cei de la Kia, sa vada reactii fata de un posibil model de stil, cu pretentii usor premium. Sunt in plina incercare in clasele mari, de ce n-ar tatona ideea de premium si-n clasele mici?

N-as spune ca-mi place neaparat cum arata Kia Provo. Parca-i putin prea butucanoasa, dar, in acelasi timp, cred ca ar iesi un model de serie foarte interesant, cu retusuri la nivelul detaliilor. Ii cred in stare sa vina cu ceva deosebit.

Kia Provo Concept art3 OFICIAL: Kia Provo concept   Coreenii vor mai sus

Acum, Kia Provo este doar un concept, asa ca-si permite extravagante si contradictii. Pe de o parte, volanul pare luat direct e la o masina de curse, dar scaunele sunt niste fotolii stilizate, care n-ar avea nici o legatura cu un model axat pe sport.

Kia anunta pentru conceptul Provo un motor turbo de 1,6 litri si 204 CP. Il au deja, va echipa noua Kia cee’d/pro_cee’d GT. Insa, la noua Kia Provo, acest motor pe benzina este ajutat de unul electric, care poate furniza o putere de 45 CP. Motorul electric poate deplasa si singur masina, fara emisii de noxe, dar pe distante de cativa km. Transmisia este asigurata de o noua cutie de viteze cu dublu ambreiaj si 7 trepte, premiera pentru constructorul coreean.

Kia Provo Concept art2 OFICIAL: Kia Provo concept   Coreenii vor mai sus

Kia Provo este un concept in adevaratul sens al cuvantului. Kia mentioneaza clar faptul ca deocamdata nu este prevazuta productia de serie, dar mie mi-e clar ca vor face ceva pe baza acestui concept. Ramane sa vedem, poate chiar in toamna, la Frankfurt.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.